image
Sursa foto: Yoli Schwartz / Israel Antiquities Authority

Rămășițe misterioase ale unui palat „magnific” din epoca biblică, descoperite în Israel

Arheologii din Israel au descoperit părți din coloane elaborate ce ar fi făcut parte dintr-un palat regal construit în Ierusalim în perioada Primului Templu.

Capitelurile, care formează partea de sus a coloanelor, au fost descoperite împreună cu alte artefacte în timpul unor săpături făcute în zona de promenadă Armon Hanatziv din Ierusalim. Descoperirile datează din perioada Primului Templu (960 – 586 î.e.n.), potrivit Autorității pentru Antichități din Israel (IAA).

„Aceste artefacte din piatră sunt realizate din calcar moale, cu sculpturi decorative, și printre ele se află capiteluri de diferite mărimi în stilul arhitectural denumit „proto-eolian”, una dintre cele mai semnificative caracteristici de pe clădirile regale din perioada Primului Templu și unul dintre simbolurile vizuale ale perioadei”, a anunțat IAA citată de Fox News.

Datorită importanței acestui motiv artistic, un simbol care reprezintă Regatele lui Iuda și Israel, Banca Israelului l-a ales ca imagine pentru a împodobi moneda de 5 shekalim.

Yaakov Billig, arheolog șef al Autorității pentru Antichități din Israel, crede că structura, care a fost descrisă ca „magnifică”, a fost construită probabil în perioada regilor biblici Ezechia și Iosia. Situl ar fi putut fi parte din eforturile de reconstrucție ale regelui Ezechia în urma asediului asirian al Ierusalimului din 701 î.Hr.

Misterioasa ascundere a capitelurilor palatului regal

În timpul săpăturilor conduse de Yaakov Billig, au fost descoperite trei capiteluri din piatră, de dimensiuni medii, precum și părți din ramele somptuoase ale ferestrelor.

În mod neobișnuit, două dintre cele trei capiteluri au fost găsite stivuite unul peste celălat. „În acest moment este greu să spunem cine a ascuns capitelurile în modul în care au fost descoperite și de ce a făcut-o, dar nu există nicio îndoială că acesta este unul dintre misterele acestui sit unic, la care vom încerca să oferim o explicație”, a declarat Billig.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: