/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, elicopter distrus și spioni deghizați! Kievul pregătește „cerul sângeriu”

/VIDEO/ În timp ce majoritatea grădinițelor din țară s-au redeschis, în Fălești acestea continue să rămână închise

missing
08 septembrie 2020, ora 20:57

În timp ce majoritatea grădinițelor din țară s-au redeschis de la 1 septembrie, în raionul Fălești acestea continue să rămână închise. Din cele 45 de instituții preșcolare, doar cinci și-au deschis ușile pentru copii. Se întâmplă din cauza că unele grădinițe nu dispun de lucrători medicali, iar în altele lucrările de reparație abia au început. Părinții se plâng că nu au cu cine să-și lase odraslele în timpul orelor de muncă.

Natalia Galiț, din satul Fabrica de Zahăr, raionul Fălești, este mama unei fetițe de patru ani. De mai bine de jumătate de an, femeia este nevoită să-și lase copilul de unul singur, pentru că grădiniță din localitate este închisă.

NATALIA GALIȚ, SATUL FABRICA DE ZAHĂR: „Oficial, nu putem activa, deoarece uzina s-a închis. Și muncim așa cum putem, iar copiii sunt de sine stătător. Grădinița obligatoriu trebuie deschisă. Ei au un grafic acolo, la timp mănâncă, la timp dorm”.

Varvara, fetița Nataliei spune că așteaptă cu nerăbdare să meargă la grădiniță.

„Vrei la grădiniță? – Da. – Ce faci acolo? – Desen, scriu”.

Iar acest bărbat este nevoit să îngrijească de nepoții săi, deoarece părinții copiilor sunt angajați în câmpul muncii.

„Fratele este la lucru”.

Grădinița „Licurici” din satul Fabrica de Zahăr nu și-a reluat activitatea din motiv că instituția nu dispune de un cadru medical, care să efectueze triajul epidemiologic la cei 12 copii. În plus, instituția încă nu a fost dotată cu echipament de protecție împotriva la coronavirus.

SNEJANA MILEAG, DIRECTOARE, GRĂDINIȚA „ LICURICI”: „Așteptăm să fim asigurați cu dezinfectanți, personal, unde suntem la nivel, unde vom suplini, sperăm să ne redeschidem în viitorul apropiat”.

Grădinițele rămân închise și în orașul Fălești. Din cele șase instituții preșcolare din localitate, nici una nu și-a reluat activitatea. Părinții sunt nevoiți să își lase odraslele în grija buneilor sau a rudelor.

„Eu sunt bunica, stau cu ei, dar sunt tare bolnavă. Sunt nevoită să stau cu ei. Copiii lucrează, sunt amândoi profesori. Ei trebuie să fie la lucru”.

În prezent, în toate cele șase grădinițe, lucrările de reparație sunt în toi. Trei dintre ele sunt renovate în cadrul unui proiect, finanțat de Fondul de Investiții Sociale din Moldova, în valoare de un milion de lei. Aici sunt reparate blocurile alimentare și sanitare.

„ALIONA STAFCIUC, DIRECTOARE, GRĂDINIȚA NR. 10: „Grădinița este din 1984. De atunci, s-au făcut doar lucrări parțiale de renovare, s-a schimbat teracota și puțin podul. Aici e blocul alimentar, aici se prepară bucatele pentru copii”.

Autoritățile locale spun că lucrările de reparație nu au putut demara mai devreme, întrucât finanțarea a fost programată la sfârșitul lui august. Alte trei grădinițe din oraș sunt reparate din banii primăriei. În acest sens, autoritățile au alocat 400 de mii de lei. În raionul Fălești sunt aproximativ patru mii de copii.

GRĂDINIȚELE RĂMÂN ÎNCHISE
Din cele 45 de grădinițe din raionul Fălești, doar cinci și-au deschis ușile pentru copii

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram