image
Sursa foto: privesc.ru

Stoianoglo, despre jaful bancar: Există blocaje; Procurorii care îl protejau pe Plahotniuc își duc misiunea mai departe

Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, anunță despre finalizarea urmăririi penale privind implicarea băncii Victoriabank în furtul miliardului, iar rezultatele urmăririi penale în curând vor fi trimise în judecată. Totodată acesta a declarat în cadrul briefingului că cei implicați în fraudă, până în prezent sunt speriați, și practic nimeni nu conlucrează cu ancheta. Stoianoglo mai concuzionează că „anume din cauza fostei conduceri a BNM a fost posibilă realizarea furtului miliardului, iar beneficiarul tuturor tranzacțiilor era nimeni altul decât Vladimir Plahotniuc, care trebuia protejat și exonerat de orice răspundere juridică, inclusiv și în special - penală”. Mai mult, acesta a declarat că în cadrul procuraturii ar exista acum blocaje din motiv că procurorii care îl protejau înainte pe Plahotniuc ar continua să o facă și acum.

„Nu am ascuns faptul că ne-am ciocnit cu blocaje chiar și pe interiorul procuraturii. Procurori implicați în mușamalizările anterioare pe dosar, își duc misiunea mai departe, iar pentru a-și justifica acțiunile anterioare - continuă să acționeze în detrimentul aflării adevărului. Sunt scurse, controlat, în presă, datele urmăririi penale - totul în favoarea și interesul figuranților și persoanelor cointeresate pe dosar. Am urmărit speculațiile despre „mișcările împotriva investitorilor străini”, despre cercetarea penală a acționarilor acestei bănci sau despre ”mâna lui Platon” în toată această investigație”, a declarat Stoianoglo în cadrul briefingului.

Șeful PG spune că din cauza fostei conduceri a BNM a fost posibilă realizarea furtului miliardului, iar majoritatea din figuranți au fost puși sub învinuire, urmând ca în viitorul apropiat să fie evaluate rezultatele urmării penale în privința lor.

Stoianoglo a trecut în revistă principalele evenimente legate de dosarul fraudei bancare.

„13 noiembrie 2014 – Guvernul Republicii Moldova decide ca toate creditele interbancare, care la acea dată constituia 222 milioane de lei, să fie recuperate instituțiilor financiare. 17 noiembrie 2014 - Ministerul Finanțelor acordă o garanție de stat cu privire la recuperarea banilor. După aprobarea deciziilor, una dintre bănci – a cărei acționară este compania afiliată lui Plahotniuc, în regim de urgență, în decurs de 5 zile, transferă pe conturile băncii falimentate – Banca de Economii, circa 2,3 miliarde de lei. În realitate, însă, pe conturile Băncii de Economii sunt virate doar 1,2 miliarde de lei, datoria restantă, fiind generată prin metoda „carusel-ului” plasamentelor interbancare fictive. Adică, virarea sumelor pe conturile altor companii, care la rândul lor le plasau din nou la BEM. Toate acțiunile respective aveau loc cu încălcarea flagrantă a legislației, în lipsa unor raționamente financiare și nu fără implicarea Băncii Naționale. Toate plasamentele financiare reale de pe conturile BEM erau transferate imediat pe conturile unor companii off-shore, după care erau sustrase. Iar acum, esențialul, deja pe 28 noiembrie 2014, Banca Națională restituie circa 2,3 miliarde de lei pe conturile băncii comerciale, care mai devreme au fost plasate pe conturile BEM”, a declarat șeful PG.

Potrvit lui Stoianoglo, noii acționari ai băncii erau în perfectă cunoștință de cauză despre acest fapt, dar totuși, au procurat pachetul de acțiuni, beneficiar al căruia era Vladimir Plahotniuc. Acest lucru nu era o noutate nici pentru organele de drept, inclusiv pentru Procuratura Anticorupție, care, însă, nu au întreprins nimic. 

Cum credeți, care ar fi explicația? E simplu: beneficiarul tuturor tranzacțiilor era nimeni altul decât Vladimir Plahotniuc, care trebuia protejat și exonerat de orice răspundere juridică, inclusiv și în special – penală. Prin urmare, spațiul public era ”injectat”, regulat, cu ”doze de minciuni”, oferind aparențe ale anchetării cazului, pe când în realitate, ”firul roșu” al responsabililor de investigarea fraudei bancare era mimarea sau, în cel mai bun caz, deturnarea investigațiilor pe o pistă greșită. Misiune îndeplinită cu brio. Timp de șase ani”, a reiterat șeful PG.

Stoianoglo a mai menționat că acum cineva încearcă să umple spațiul informational cu subiecte care ar deplasa accentele, astfel încât să minimizeze impactul noutăților care atentează la imaginea adevăraților beneficiari ai furtului miliardului.

Noutăţile partenerilor

comentarii: