Producătorii agricoli afirmă că cerinţele înaintate guvernării sunt ignorate cu vehemenţă, chiar dacă au solicitat de nenumărate ori majorarea fondului de subvenţionare, care este una dintre principalele revendicări ale lor. Totodată, indignarea a crescut după întrevederile atât cu preşedintele Parlamentului, cât şi cu noul prim-ministru, la care au fost hrăniţi cu promisiuni goale.

Precizăm că dintre cele şapte solicitări făcute de producătorii agricoli şi înaintate Comisiei parlamentare speciale, instituită de preşedintele Parlamentului Andrian Candu, doar patru au fost discutate în plenul legislativului. Printre acestea se numără anularea impozitului pe profit pentru o perioadă de trei ani şi simplificarea procedurii de import a produselor petroliere. Însă, principalele cerinţe precum majorarea fondului de subvenţionare şi accesul fermierilor la credite preferenţiale au rămas neauzite.

Republica Moldova este o ţară cu un potenţial agricol enorm, iar pentru a-l consolida şi a-l scoate din ghearele corupţiei fermierii au decis să se alăture protestului organizat de platforma „Demnitate şi Adevăr”.

„Categoric este necesar să reluăm protestele, de aceea UniAgroProtect cheamă fermierii să iasă pe 6 septembrie la protest, pentru a-şi manifesta nemulţumirea faţă de politica agrară, faţă de minciuna în care am trăit începând cu toamna anului 2014, de când ni s-au promis compensaţii la fructe, şi până în prezent. Cerem dreptate”, afirmă Alexandru Slusari, preşedintele Uniunii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli.

„Este important să ne mobilizăm şi să ne apărăm interesele, căci de altfel nu vom putea scăpa de această râie care ne guvernează”, a subliniat unul dintre agricultorii prezent la şedinţă.

Amintim că agricultorii din Căuşeni au promis că vor picheta Ministerul Finanţelor dacă nu-şi vor primi subvenţiile, iar anterior fermierii din toată ţara au organizat mai multe proteste în cadrul cărora au cerut majorarea fondului de subvenţionare până la 1,2 miliarde de lei.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.