image
Sursa foto: libertatea.ro

Biscuiții, băuturile răcoritoare sau burgerii ne fac să îmbătrânim mai repede

Un studiu al cercetătorilor spanioli arată alimentele industriale procesate, precum biscuiții, băuturile răcoritoare sau burgerii, favorizeză îmbătrânirea biologică a celor care le consumă în cantități mari, relatează Agerpres.

În cadrul acestui studiu a fost măsurat un marker al îmbătrânirii biologice – lungimea componentelor genetice numite ”telomere”.

Au participat 886 de spanioli cu vârste peste 55 de ani și s-a ținut cont de consumul zilnic al alimentelor procesate. Rezultatele cercetării arată că un regim alimentar greşit poate conduce la îmbătrânirea mai rapidă a celulelor.

Pareticipanții au fost împărțiți în patru grupuri, pornind de la cei mai mari consumatori de alimente ultraprocesate (trei sau mai multe pe zi) la cei cu cel mai mic consum de astfel de produse (mai puţin de două). Alimentele ultraprocesate, considerate prea grase, prea dulci și prea sărate, au fost deja asociate cu boli precum obezitatea, hipertensiunea arterială, diabetul şi diferite tipuri de cancer.

Cei care au consumat mai mult de trei porții pe zi de astfel de alimente și-au dublat riscul de a avea telomeri scurţi în comparaţie cu cei care au consumat cea Studiul condus de Lucia Alonso-Pedrero şi de colegii săi, sub îndrumarea Ameliei Marti de la Universitatea din Navarra (Pamplona, Spania), a fost publicat în American Journal of Clinical Nutrition.

Noutăţile partenerilor

comentarii: