Linkuri accesibilitate

Retrospectiva săptămânii: Febra preelectorală ridică temperatura politicienilor înainte de vreme


Un raport Promo-LEX arată că patru partide și-au lansat candidații la prezidențialele din 1 noiembrie înainte de termen, iar cinci au realizat și campanii cu potențial impact electoral.

Președintele Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil, a explicat – citez – „Pentru ca acțiunile de înaintare a candidaților pentru alegerile prezidențiale să fie și cu efect electoral, nu doar informativ, partidele trebuie să parcurgă mai mulți pași în termenele prevăzute de legislația electorală, și anume: perioada de formare a grupului de inițiativă; perioada de adunare a unui număr necesar de semnături în susținerea unui candidat și validarea acestor semnături de către autoritatea electorală”.

Retrospectiva săptămânii: Febra preelectorală ridică temperatura politicienilor înainte de vreme
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:43 0:00
Link direct

În opinia analistului politic Alexei Tulbure, numărul celor care țintesc fotoliul de președinte va fi mare. „În această săptămână foarte mulți politicieni și-au exprimat foarte clar voința de a-și înainta candidatura pentru acest post. Și mă refer aici, în primul rând, la Renato Usatîi, la candidatura Partidului „Șor”, Violeta Ivanov, și, după revenirea în fruntea Partidului Liberal Democrat a fostului președinte, recent ieșit din pușcărie, Vlad Filat, și acest partid astăzi l-a înaintat candidat la funcția de președinte pe dl Tudor Deliu, care a fost președinte al acestui partid. Au fost activi și principalii pretendenți: președintele și-a dat darea de seamă, au organizat anumite evenimente liderii partidelor proeuropene, Maia Sandu și Andrei Năstase. Deci o să avem un număr foarte mare de candidați în aceste alegeri.”

Alexei Tulbure, analist politic, fost ambasador la ONU și Consiliul Europei
Alexei Tulbure, analist politic, fost ambasador la ONU și Consiliul Europei

Europa Liberă: Cum vă explicați acest număr mare de candidați, ținând cont de faptul că forma de guvernare în Republica Moldova este una parlamentară?

Alexei Tulbure: „Oricum, asta nu diminuează din atractivitatea acestui post. Totuși este cea mai înaltă funcție de stat și multă lume crede că de la înălțimea acestei posturi se poate de făcut multe lucruri. Unii poate cred că aflarea în fotoliul prezidențial poate să le ofere posibilități pentru a atinge scopuri personale sau pentru a te îmbogăți inclusiv ilicit. Și de aceștia admit că sunt, dar, mă rog, e o posibilitate de a intra în istorie. Nu știu în ce măsură lumea este condusă de scopuri și aspirații altruiste, dar de egoism - la sigur. Nu trebuie să uităm că o parte din cei care vor participa sunt lansați ca spoileri, sunt lansați pentru a complica viața pe stânga sau pe dreapta celor care vor fi pretendenții principali. Unii se lansează din prostie, alții din egocentrism exagerat, sunt unii care își supraevaluează importanța și posibilitățile.”

Și Mădălin Necșuțu, corespondent Balkan Insight la Chișinău, reporter la Centrul de Investigații Jurnalistice, vorbește despre un început de campanie electorală.

Toate aceste realizări de natură ideologică nu au nicio relevanță pentru îmbunătățirea vieții cetățenilor

„Dacă ne gândim puțin la bilanțul formulat de președinte pentru cei aproape patru ani de mandat, în care dânsul ne-a vorbit în linii mari despre realizările d-lui, cum ar fi scoaterea unor noi manuale de istorie alternativă, prin care s-a promovat practic acest curent al moldovenismului, ne-a spus dânsul că este ctitor la vreo câteva sute de biserici din 1500, câte sunt pe teritoriul Republicii Moldova. S-au depus ieri coroane la monumentul lui Ștefan cel Mare, ni s-a vorbit despre Anul Ștefan cel Mare, despre Anul familiei... Deci, toate aceste realizări care în fond sunt de natură abstractă, sunt de natură ideologică, nu au nicio relevanță pentru îmbunătățirea calității vieții cetățenilor din Republica Moldova, dar sunt promovate ca bunuri active ale acestor patru ani de președinție a președintelui Igor Dodon.”

Europa Liberă: Un alt politician, primarul de Bălți, care are și el un partid, a spus că a reușit să cutreiere Republica Moldova în lung și în lat și că ar fi fost convins de alegători că trebuie să-și înainteze candidatura pentru funcția de șef de stat.

Mădălin Necșuțu: „Primarul de Bălți, Renato Usatîi, s-a poziționat întotdeauna ca un partid filorus și ca atare cred că va merge cam pe aceeași retorică cu PSRM-ul și Igor Dodon. O să vedem. Va fi interesantă o luptă pe palierul acesta de stânga între PSRM și Partidul Nostru al lui Usatîi. Va fi interesant. De ce spun acest lucru? Pentru că în trecut s-a întâmplat ca acest partid să fie exclus și, practic, s-a lăsat un culoar liber atunci PSRM-ului. Acum, PSRM-ul va avea o concurență, chiar dacă nu egală, dar va avea o concurență din zona partidului lui Renato Usatîi.”

Mădălin Necșuțu, corespondent Balkan Insight la Chișinău
Mădălin Necșuțu, corespondent Balkan Insight la Chișinău

Europa Liberă: Și Partidul „Șor” acum își identifică un candidat pentru funcția de președinte. În spațiul public se vorbește despre candidatura Violetei Ivanov, deputată care a trecut din Partidul Democrat în fracțiunea Partidului „Șor”. Vă surprinde acest lucru?

Mădălin Necșuțu: „Nu, Partidul „Șor” este o construcție foarte interesantă care nu are treabă nici cu o ideologie, nici cu stânga, cu dreapta, cu anti-european sau pro-rus, ci este un partid care cumpără. Dispune de o bază materială foarte mare și, practic, vorbim de un partid care cumpără voturi. Nu este altceva acest Partid „Șor”. Cel mai probabil vor încerca să facă concurență PSRM-ului și partidului lui Renato Usatîi, pentru că mă îndoiesc că oamenii de dreapta, proeuropeni, vor vota vreodată Șor sub niște circumstanțe normale, fără a fi viciați de anumite cadouri electorale.”

Europa Liberă: Cum s-au văzut acțiunile politicienilor care reprezintă eșichierul de centru-dreapta, pentru că și lidera PAS, și liderul Platformei Demnitate și Adevăr au ținut să marcheze modul cum au înțeles ei Ziua Independenței? S-a văzut o competiție în a organiza evenimente între aceste două formațiuni.

Mădălin Necșuțu: „Platforma DA și PAS, principalele partide proeuropene de opoziție, au intrat într-o concurență, există o serie de ambiții și orgolii – așa a existat întotdeauna pe zona de dreapta, dar sunt provocate de această dată. Atât Maia Sandu, cât și Andrei Năstase au dorința de a deveni președinte și vom asista, cel puțin în primul tur, și la o bătălie pe acest eșichier de dreapta.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG