image
Sursa foto: msmps.gov.md

Două luni de „uitați-vă la Georgia” sau Cum a gestionat Republica Moldova în cel mai dezastruos mod criza COVID-19

26 iunie 2020. Situația din jurul crizei pandemice din Republica Moldova nu era încă dezastruoasă, dar la cum erau gestionate lucrurile, totul prevedea dezastrul de astăzi. Epidemiologul-șef Furtună prezenta raportul săptămânal privind situația epidemiologică. Unul care încă nu conținea Andorra și San Marino, două principate cu populații cât un raion mic din Republica Moldova, pentru a încerca să demonstreze că situația din țara noastră, comparativ cu cea din Europa, nu este chiar atât de proastă precum o arată realitatea.

La un moment dat Furtună este întrebat de ce Moldova testează atât de puțin, în condițiile în care atunci toate statele europene erau în proces de mărire a capacității de testare și prelevau tot mai multe probe de la populație.

Iar răspunsul epidemiologului-șef a fostul unul halucinant: „Testarea masivă nu este altceva decât teste irosite și potențial de laborator sufocat și supraîncărcat”.

Ca să înțelegeți, Furtună este același cetățean care explica la sfârșit de martie, după ce șefa sa Viorica Dumbrăveanu a fost surprinsă într-un supermarket fără mască, de ce nu trebuie de purtat acest accesoriu obligatoriu atunci în mai toată Europa și devenit indispensabil și în Republica Moldova mult mai târziu.

Dar revenind la 26 iunie 2020, mai adăuga atunci Furtună, referindu-se la testare: „Dar uitați-vă ce face Georgia, care respectă strict definiția de caz și sistemul nu este umflat cu cazuri asimptomatice”.

O mare prostie și asta, desigur, în condițiile în care și atunci Georgia avea mai multe teste efectuate decât Republica Moldova și de peste 15 ori mai puține infectări.

Dar astăzi este 26 august 2020, adică suntem exact la două luni de la halucinantele declarații ale epidemiologului-șef al patriei și vom face o comparație între felul în care au fost gestionate lucrurile în Georgia în această perioadă și ce s-a întâmplat în Republica Moldova.

Așa va fi mult mai ușor de înțeles dezastrul în care ne-au adus cei pe mâna cărora a fost lăsată soarta acestui stat în astfel de vremuri vitregi.

Așadar, la 26 iunie Moldova avea în jur de 70 de mii de persoane testate primar și 15.453 de cazuri pozitive. Georgia avea atunci 919 infectări din peste 98 de mii de persoane testate.

Astăzi Republica Moldova are 155 de mii de persoane testate și 34.358 de infectări. Georgia a testat peste 346 de mii de persoane, dintre care pozitive s-au dovedit a fi 1.436.

În 2 luni în care Georgia a „respectat strict definiția de caz” (citatul îi aparține lui Furtună), a testat peste 247 de mii de persoane și a depistat pozitiv 517 oameni. Moldova, care nu a respectat nimic, dar în primul rând și-a bătut joc de proprii cetățeni, a testat 85 de mii de persoane și a depistat pozitiv 18.905 oameni.

La un calcul simplu, putem vedea că în Georgia rata testelor pozitive a fost de 0,2%, iar în Republica Moldova a depășit 22%. Adică de peste 100 de ori mai mare.

În această perioadă, numărul maxim de cazuri într-o zi în Georgia a fost de 25 (10 august), iar în Moldova de 626 (19 august).

Oficial, cele două țări au populații deste de apropiate, 3,7 milioane de locuitori Georgia și 3,5 milioane Republica Moldova.

Chiar și așa, vedem că Georgia și-a testat masiv populația, având o rată totală a testelor pozitive de 0,41%. În Moldova, rata totală este de 22,1%, dar e în creștere semnificativă în ultimele săptămâni, când se apropie de 25%.

În prezent, Moldova are de departe cea mai mare rată a testelor pozitive de pe tot continentul, media fiind de 4 ori mai mare decât cea din Europa.

Prin această politică de gestionare a crizei, Georgia a reușit să țină perfect sub control pandemia, nepermițând răspândirea bolii. Începând cu luna iulie, când Georgia și-a mărit capacitatea de testare până la 10 mii de probe zilnic, în localitățile unde se depistau mai mult de 5 cazuri în 24 de ore se testa masiv, ajungându-se chiar și la prelevarea de probe de la toată populația în unele mai mici, unde era posibil fizic acest lucru. Fără a se aștepta simptome și chiar fără a exista vreun contact cu un infectat.

E o strategie simplă: testezi toți contacții unui infectat, depistezi pozitivii și previi răspândirea infecției.

Republica Moldova astăzi nu testează nici măcar membrii familiei unui infectat, cei cei cu care bolnavul stă în casă în fiecare zi. Pentru că, potrivit aceluiași Furtună, sunt așteptate simptomele.

Unde ne-a dus această strategie criminală? Acolo unde era evident că se va întâmpla încă din luna iunie, când lucrurile scăpaseră de sub control: pe primul loc în Europa la infectări raportat la populație.

cazuri generalCazuri general

Iar cât de dramatic arată lucrurile astăzi la noi o putem vedea din statistica valabilă săptămâna trecută, când Moldova a fost lider detașat pe continent, cu număr aproape dublu de cazuri față de țara de pe locul 2.

Săptămâna trecută

Probabil mulți se întreabă ce este de făcut.

Ar fi trebuit să se facă în lunile aprilie, mai, poate chiar și iunie – deși atunci era deja un pic cam târziu: Testare suficientă, care să cuprindă măcar toți contacții direcți ai unui infectat. Pentru că atunci testarea suficientă era mult mai ușor de realizat, limitându-se la maximum 2-3 mii de teste primare zilnic.

Situația astăzi este clar scăpată de sub control, dar în primul rând o triplare a numărului de teste, ca să fie prelevate probe măcar de la cei mai apropiați contacți ai infectatului, ar fi un prim pas spre ameliorarea acestui dezastru.

În momentul în care Moldova va testa măcar 6-7 mii de oameni zilnic, iar rata testelor pozitive se va apropia de media europeană, am putea constata măcar o stabilizare a situației. Pentru că la cum decurg astăzi lucrurile este evident că mergem spre tot mai rău.

Și nu trebuie să fii niciun fel de specialist pentru a înțelege asta. Trebuie să fii idiot sau criminal pentru a te preface că nu înțelegi.

Alex Cozer

Noutăţile partenerilor

comentarii: