image
Sursa foto: Getty Images

Treceai peste cadavre ca să mergi după mâncare! Viața de film a puștiului-minune de la Bayern

Alphonso Davies (19 ani) a ”furat” ochii la Final 8-ul de la Lisabona, încheiat cu victoria echipei sale, Bayern Munchen, după victoria cu PSG, scor 1-0.

Povestea de viață a ”vitezistului” Davies este una inspirațională. Canadian de origine liberiană, care a ajuns la Bayern Munchen în 2019 și acum câștigă 1 milion de euro anual, Alphonso Boyle s-a născut pe 2 noiembrie 2000 într-o tabără de refugiați din Ghana.

Când a început al Al Doilea Război Civil Liberian, în 1999, conflict care avea să omoare circa 300.000 de oameni, părinții actualului fotbalist au fugit din țară. Au ajuns undeva lângă Accra, la Buduburam, într-un loc care semăna cu ”un lagăr”.

”Acolo nu aveam nici mâncare, nici haine”, a povestit mama lui Alphonso Davies, Victoria.

Totuși, în Liberia era și mai rău. ”Trebuia să treci peste cadavre ca să mergi și să cauți mâncare. Era greu să supraviețuiești. Ca s-o faci, trebuia să ai armă”, spunea și tatăl jucătorului de la Bayern Munchen, Debeah.

În acea tabără de refugiați și-a petrecut Alphonso Davies primii cinci ani de viață. Apoi, în 2005, familia lui a primit șansa vieții: a fost acceptată într-un program de relocare pentru imigranți al guvernului din Canada și așa a emigrat în Edmonton.

Pentru că nu avea bani, puștiul care acum joacă pentru Bayern s-a înscris într-un program special, care îl scutea de taxe și îi asigura transportul la antrenamente și meciuri.

”Programul de integrare a imigranților inițiat de Canada a dovedit că poate schimba multe vieți în bine”, a spus, peste ani, primul antrenor al lui Davies, de la echipa Edmonton Internationals.

În 2015, Davies a fost remarcat de clubul Vancouver Whitecaps, din MLS. Avea doar 15 ani și cinci luni când a debutat pentru club, în aprilie 2016. O lună mai târziu, în mai 2016, a reușit primul său gol ca profesionist, performanță care i-a adus promovarea la prima echipă.

În 2017, la câteva zile după ce a primit cetățenia canadiană, Alphonso Davies a debutat pentru naționala țării sale de adopție, într-un meci cu Curacao. Avea doar 16 ani și a devenit cel mai tânăr debutant din istoria Canadei.

Acum, Alphonso Davies a câștigat Liga Campionilor și a dat astfel speranță puștilor din întreaga lume.

”E un sentiment grozav. E tot ce visează un copil care vine în Europa pentru fotbal și câștigă Liga Campionilor, cu un club măreț ca Bayern Munchen. Povestea mea e una care i-ar putea inspira pe mulți.

Arată că poți realiza orice obiectiv îți setezi în minte. Sunt fericit să fiu aici, cu medalia de câștigător în jurul gâtului și cu trofeul lângă mine”, a zis canadianul, la finalul partidei cu PSG.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: