image
Sursa foto: Jurnal.md

În prag de an școlar sute de părinți, copii formează cozi pentru un certificat; Mulți medici sunt infectați ori în carantină

Sute de oameni se adună începând cu ora 7:00 sub ușile Secției consultative medicale din or. Ungheni. Este vorba de părinți și copii care stau în rând pentru un control medical necesar pentru a obține certificatul pe care trebuie să-l prezinte administrației instituțiilor de învățământ înainte de 1 septembrie. Pozele ne-au fost trimise de un cititor pe adresa redacției.

„Acesta este rândul la policlinica din orașul Ungheni, format azi, 24 august, la ora 8:00. Așa stau oamenii după certificate medicale pentru școală, chiar dacă inițial au zis că nu sunt necesare, administrația școlii le solicită”, ne-a scris o mămică din orașul Ungheni.

Solicitat de Jurnal.md, Oleg Malachi, șeful Secției consultative ne-a informat că oamenii veniți din diferite localități din municipiul Ungheni formează cozi de la ora 7:00 dimineața.

„Începând din luna martie până în mai, oamenii speriați de pandemie nu prea veneau la medici. În iunie-iulie părinții nu știau dacă școlile își vor începe activitatea și aceste controale nu au fost posibile. În ultimul moment au aflat că sunt necesare și vin deja sute de părinți și copii. În raion avem circa 20 de mii de persoane antrenate în procesul de învățământ, iar noi suntem 20 de medici, nu ne vine ușor să facem față acestor cozi”, a recunoscut șeful instituției.

Totodată el ne-a informat că cinci angajați din cadrul Secției consultative sunt infectați cu Covid-19, 15 lucrători medicali sunt în carantină. De la ora 7:00 dimineața până la 8:00 infirmierele dezinfectează instituția. „Am rugat și medicii de familie din sate, ca pe parcursul acestei săptămâni, până a începe școala, să reducă reieșind din posibilități numărul pacienților pe care îi îndreaptă la noi. Totodată i-am rugat pe oamenii care stau în rând, persoanele mai în etate, dacă e posibil să vină începând de săptămâna viitoare. Situația legată de Covid nu e simplă în raion. Facem tot posibilul ca să reducem riscurile”, ne-a informat Oleg Malachi.

Trec controlul medical copiii care pleacă în clasa I, copiii de 15 ani care trec de la treapta gimnazială la cea liceală și copiii care merg la grădinițe.

certificatecertificate

Amintim că azi premierul Ion Chicu a reiterat că decizia de a relua procesul educațional este luată de fiecare autoritate locală în parte reieșind din situația epidemiologică și de nivelul de pregătire al instituțiilor de a face față situației pandemice. Premierul a admis că nu toate instituțiile de învățământ din RM își vor putea relua activitatea începând cu această dată.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: