image
Sursa foto: jurnal.md

La universități au rămas neacoperite 789 de locuri cu finanțare bugetară

La finele sesiunii de admitere din acest an, se constată că la ciclul I licență, la locurile cu finanțare bugetară, au fost înmatriculați 4201 studenți sau 84% din plan, cu circa 300 de studenți mai mulți decât anul trecut. Vacante au rămas 789 de locuri bugetare.

La ciclul II, la locurile cu finanțare bugetară, au fost înmatriculați 3014 masteranzi sau 97% din plan. Vacante rămân 82 de locuri bugetare. Rezultatele au fost prezentate de ministrul educației, culturii și cercetării, Igor Șarov, într-un briefing de presă.

Din cei 8736 de studenți admiși la studii cu taxă, doar 2037 au pledat pentru instituții private. La masterat, din cei 3 096 de masteranzi înmatriculați cu taxă, doar 442 sunt în instituții private.

Cele mai solicitate specialități sunt: drept, business și administrare, finanțe, design, tehnologii informaționale și comunicaționale, medicină și stomatologie. Cele mai multe locuri bugetare au rămas neacoperite la specialitățile: științe exacte, științe fizice, ecologie, științe ale educației, inginerie, științe agricole.

În contextul evoluției situației epidemiologice și lipsei acute de personal medical implicat în controlul și tratamentul infecției, la specialitățile medicale planul a fost majorat cu 55 de locuri bugetare: 35 la licență și 20 la master. La fel, a fost majorat planul la științe ale educației, cu 50 de locuri, la tehnologii informaționale, cu 83 locuri bugetare. Toate modificările au fost făcute în limita mijloacelor financiare planificate.

Universitățile au început a doua etapă de admitere pentru locurile neacoperite, atât la buget, cât și cu taxă. Aceasta se va desfășura în perioada 21-29 august.

Noutăţile partenerilor

comentarii: