/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Bombe de ultimă generație și alerta ISW. Ucraina a retras tancurile Abrams de pe linia frontului

/VIDEO/ De ce miroase în Chișinău? Raportul Primăriei a arătat că de vină sunt agenții economici și managementul S.A. „Apă-Canal”

missing
24 august 2020, ora 20:31

După ce mirosul specific Chișinăului s-a făcut tot mai simțit în ultima perioadă, autoritățile au publicat astăzi raportul grupului de lucru, creat pentru a investiga cauzele acestuia. Conform rezultatelor, de vină sunt agenții economici, care nu-și construiesc stații de pre-epurare la întreprinderi și revarsă apele uzate direct în canalizare. La mijloc ar sta și câțiva funcționari ușor coruptibili, iar unii ar putea zbura din funcții, a declarat primarul Capitalei, fără a da însă nume concrete.

„Sigur că se simte, mai ales seara, după ploaie, de exemplu. Se simte foarte bine”.

„Mai mult seara. Eu trăiesc pe bvd. Renașterii și acolo foarte mult se simte”.

„Peste mască nu chiar tare se simte, dar așa este”.

Deja de câteva săptămâni orășenii bat alarma. Pentru a investiga situația, grupul de lucru creat s-a deplasat de patru ori la stația de epurare, fiind prelevate mai multe probe. Potrivit responsabililor, de vină se fac agenții economici care nu respectă legislația și nu-și construiesc stații de pre-epurare, dar revarsă apele murdare direct în canalizare. În loc să-i deconecteze de la rețeaua urbană de canalizare, „Apă-Canal” ar închide ochii la aceste încălcări și doar îi taxează dublu pe antreprenori.

ILIE CEBAN, VICEPRIMAR: „În pofida acestui fapt, Apă-Canal nu utilizează instrumentele legale, limitându-se doar la facturarea agentului economic în legătură cu încălcările identificate. Se constată prezența unui management ineficient”.

Mai mult, Apă-Canal a intervenit abia acum patru zile în procesul de sedimentare a nămolului, care este considerat a fi sursa mirosului.

ION CEBAN, PRIMAR GENERAL: „Norma de concentrație a început să crească de pe 24 iulie. Iar alarma până săptămâna trecută, când a apărut problema, nu a fost bătută. 03:01-03:05 Norma concentrațiilor admisibile este depășită de zeci de ori”.

Am mers și noi astăzi la stația de epurare, pentru a vedea ce acțiuni se întreprind pentru a scăpa orașul de mirosul insuportabil.

DIANA POPA, REPORTERĂ TV8: „Responsabilii de la Apă Canal susțin că de la începutul verii au început să adauge în decantoarele cu apă substanțe reactive speciale, care previn înmulțirea bacteriilor patogene. Acest fapt, spun ei, ar diminua mirosul neplăcut care, din observațiile proprii, oricum persistă”.

Responsabilii de la conducerea stației de epurare au refuzat să iasă să discute cu noi, declarând că nu vor comenta situația. Acum câteva zile, administrația Apă-Canal a venit cu un apel către toți consumatorii, rugându-i să anunțe adresele exacte, unde persistă mirosul neplăcut în Capitală, dar aproape că fără succes.

NADEJDA FOTESCU, PURTĂTOARE DE CUVÂNT, S.A. „APĂ-CANAL”: „Am primit șapte apeluri de pe șapte adrese. Ele au fost verificate. În cinci cazuri nu s-a depistat miros neplăcut. În două cazuri vorbim de înfundarea sistemului de canalizare”.

Conform raportului prezentat azi, una dintre principalele soluții propuse de autorități este deconectarea agenților economici, fără stații de pre-epurare, de la sistemul public de canalizare. Totodată, urmează să fie create echipe sectoriale de monitorizare a situației și să fie prelevate probe de la agenții economici. Primarul general a mai menționat că, până vineri, vor fi sancționate persoanele vinovate sau chiar demise din funcție. Edilul nu a menționat însă niciun nume. Acesta a mai declarat că, după identificarea agenților economici iresponsabili, va sesiza și Procuratura Generală.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram