image
Sursa foto: rbc.ru

Goșu: „Navalnâi a devenit cea mai mare amenințare; Era liderul în jurul căruia societatea se putea uni împotriva lui Putin”

Liderul opoziției ruse, Alexei Navalnâi, este în continuare inconștient într-un spital din Siberia, după ce i s-a facut rău în avion, iar colaboratorii săi au lansat ipoteza otrăvirii. Acesta a început să se simtă rău în timpul zborului, în timp ce se deplasa de la Tomsk la Moscova. După aterizarea de urgență la Tomsk, Navalnîi a fost internat la reanimare.

„Presupunem că Alexei a fost otrăvit cu ceva pus în ceaiul său. Este singurul lucru pe care l-a băut dimineața", a precizat purtatoarea de cuvant a lui Alexei Navalnîi, Kira Iarmis.

Alexei Navalnâi, în vârstă de 44 de ani, este considerat simbolul opoziției la adresa lui Vladimir Putin. Încă din anul 2008, acesta a făcut dezvăluiri pe blogul personal despre scandalurile de corupție și despre neregulile comise în marile companii de stat din Rusia. S-a remarcat prin organizarea a numeroase proteste la adresa regimului actual de la Kremlin și a fost de mai multe ori arestat și eliberat.

Politologul Armand Goșu, specialist în fostul spațiu sovietic, a explicat pentru B1.RO de ce ar fi dorit acum regimul de la Kremlin eliminarea lui Alexei Navalnâi. Potrivit acestuia, sunt cel puțin discutabile comentariile potrivit cărora otrăvirea lui Navalnâi nu ar avea nicio legătură cu liderul de la Kremlin, pentru că operațiunea ar produce daune serioase de imagine.

„În momentul de față nu există indicii care să confirme implicarea Kremlinului în tentativa de otrăvire a lui Aleksei Navalnâi. În același timp, e greu de acceptat faptul că cineva ar îndrăzni măcar să se gândească la o astfel de operațiune, fără să aibă aprobarea cuiva de la vârful statului rus.

Argumentul cel mai întâlnit este acela că de vreme ce otrăvirea lui Navalnâi ar fi pusă oricum în seama lui Putin, acesta având cel mai mult de pierdut, Kremlinul n-ar fi aprobat niciodată așa ceva.

Așa să fie? Rezultă, atunci, că un dușman al lui Putin ar fi pus la cale și realizat acest complot. Chiar în burta Rusiei, țară controlată de 20 de ani, cu mână de fier, de instituțiile militarizate, în frunte cu FSB, principalul succesor al KGB. Deci, Putin devine o victimă a propriului sistem militarizat, care vrea să-l compromită astăzi.

Afirmația comentatorilor occidentali că otrăvirea lui Navalnâi produce daune serioase pentru Kremlin, motiv pentru care Putin nu este implicat în nici un fel în această operațiune, e cel puțin discutabilă. Ei, comentatorii occidentali, analizează evenimentele din Rusia în paradigma lor. Care nu corespunde cu cea a Kremlinului”, a precizat Armand Goșu.

Acesta a explicat ce reprezintă de fapt opoziția creată de Aleksei Navalnâi în ultimii ani pentru Vladimir Putin și cât de periculoasă este pentru regimul din Rusia în actualul context al crizei sanitare, al protestelor din Belarus și din localități din Rusia.

„Pentru Putin, Aleksei Navalnâi e un adversar redutabil. După ce a distrus partidele de opoziție, le-a fugărit liderii, pe unii chiar i-a omorât, Putin e contestat de un alt tip de mișcări de protest, cu lideri care se conturează în mediul online unde câștigă mare audiență, și sunt greu de combătut. De ce? Pentru că serviciile secrete, instituțiile militarizate, în general, n-au nici capacitatea intelectuală, nici instrumentele adecvate pentru a face față acestei noi opoziții.

Navalnâi era liderul în jurul căruia se putea uni societatea ca să-l conteste pe Putin. Astfel, Aleksei Navalnâi, blogger și activist anti-corupție, a devenit cea mai mare amenințare pentru Kremlin. Covidul, modificarea Constituției, mișcările de la Habarovsk, Ufa, au sporit tensiunilor în societate. La asta se adaugă evenimentele tragice de la Minsk, din Belarus, care pot oricând reprezenta un model de urmat pentru societatea rusească. Pentru FSB și regimul Putin devenise vital important ca o mișcare de protest din Rusia să nu aibă un conducător, un lider de anvergură. Iată un motiv suficient de solid, pentru ca Navalnâi să fie otrăvit de serviciile secrete de la Moscova”, a mai precizat Armand Goșu.

Aleksei Navalnâi, marele adversar al lui Vladimir Putin

După asasinarea lui Boris Nemțov în 2015 și exilul lui Mihail Hodorkovski, Aleksei Navalnâi este considerat marele adversar al lui Vladimir Putin. Aproape orice apariție în public era considerată un afront la adresa Kremlinului și orice apel la nesupunere se încheia cu arestarea sa. Numai în 2017 a fost arestat de trei ori pentru participarea la diverse acțiuni împotriva Kremlinului.

Mai mult, în cadrul unui proces controversat, a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu suspendare pentru acuzația de deturnare de fonduri.

De asemenea, tentativa lui Aleksei Navalnâi de a candida în 2018 și de a-l înfrunta direct pe Vladimir Putin în alegerile prezidențiale a fost respinsă pe motiv că avea o condamnare la activ.

Noutăţile partenerilor

comentarii: