/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, elicopter distrus și spioni deghizați! Kievul pregătește „cerul sângeriu”

/VIDEO/ „Ghiozdanele călătoare” au ajuns. Zeci de moldoveni din Franța au donat ghiozdane cu rechizite școlare, pentru familii nevoiașe

missing
21 august 2020, ora 20:46

Chiar și un ghiozdan simplu este, uneori, prea scump pentru unele familii, fără să mai vorbim de rechizite școlare, cărți sau uniformă. În acest an însă, mai multe familii social-vulnerabile au fost ajutate de diaspora franceză, care a distribuit zeci de rucsacuri cu toate cele necesare pentru școală. Darurile au fost pregătite cu grijă de către copiii moldoveni din Franța și au ajuns să bucure peste 200 de copii de la noi.

În acest an, Dumitrița va merge în clasa a treia. Însă, acest lucru este o adevărată provocare pentru întreaga familie. Fetița are o dizabilitate mintală. Astfel că, la ai săi 9 ani, abia vorbește.

„Stau, fac lecții. – Da ce lecție îți place cel mai mult? – Fac cifre. – Matematica? – Da”.

Problemele nu s-au oprit aici. Anul trecut, casa le-a fost făcută scrum de un incendiu puternic. Familia, formată din trei copii, mamă și bunică, și-a putut permite doar o casă veche, în satul Seliștea Nouă, din raionul Călărași. Deși construcția abia se ține, plătesc și credit pentru ea.

VALENTINA, BUNICA COPIILOR: „Uneori, mă pun și plâng să nu mă vadă nimeni. Nu am de unde”.

Astfel că, mare a fost bucuria familiei, când a primit în dar ghiozdane cu rechizite pentru școală, întrucât bunica este practic singura, care aduce bani în familie. Este educatoare la grădiniță și cu cele câteva mii de lei pe care le primește, recent, a luat în rate o tabletă electronică, pentru ca Dumitrița să poată face lecțiile online, predate la școală din cauza pandemiei.

VALENTINA, BUNICA COPIILOR: „Internetul îl plătesc, tableta și încă și numărul din telefon”.

Într-o situație similară este și Victoraș, care trăiește doar cu tatăl. A ieșit să întâmpine darurile aduse de voluntari, imediat ce a auzit mașina apropiindu-se. Băiatul a mărturisit că, pe lângă ghiozdanul dăruit, mai are unul vechi, încă din clasa întâi.

„Acela o să-l port până în clasa a patra. E mare și bun. – Dar acesta? – Acesta după clasa a patra”.

Victor ne-a povestit că visează la un calculator. Cel pe care îl are e prea vechi deja. Deseori se blochează, iar tastatura nu funcționează deloc.

„Mai sunăm și întrebăm, și facem. – Văd că nici cameră nu are. Nu te vedea profesoara? – Nu are. O să cumpărăm și o să o punem”.

Și nu are nevoie de calculator pentru jocuri, ci….

„Pentru lecții, dacă o se mai se întâmple niște virusuri”.

Tatăl său ar vrea să-l asigure cu tehnică modernă, dar și așa cheltuielile pentru noul an școlar sunt enorme, pentru familie. Bărbatul a calculat că ar avea nevoie de 3000 de lei, întrucât trebuie să-i cumpere uniformă băiatului. Dar, și această sumă este prea mare.

VICTOR, TATĂL BĂIATULUI: „Nu putem să lăsăm mâinile în jos, trebuie de mers înainte, încă cu mai mare curaj, ca să nu cădem”.

Până atunci, Victoraș îl ajută pe tatăl său cu ce reușește el mai bine: este bucătarul familiei.

„- Sos alb, zeamă, cartofi prăjiți fac, piure.- Și îi place tatălui ceea ce gătești? – Desigur”.

Ghiozdanele călătoare au ajuns și în această familie cu cinci copii, din satul Tuzara. În acest an, trebuie să îmbrace doi școlari, însă venitul familiei e prea modest, soțul fiind singurul care lucrează la o fabrică de pâine. La mai puțin de două săptămâni până la 1 septembrie, părinții recunosc că încă nu au procurat nimic.

„Aici ai tot ce îți trebuie: caiete, acuarelă, cariocă, riglă, tot tot tot”.

IRINA ALEXEI, MAMĂ A CINCI COPII: „De anul mai trecut au ei. Atunci am cumpărat cu o mărime mai mare. Ne mai ajută lumea și mergem înainte. Iaca trebuie să mă mai gândesc la încălțări pentru copii, pentru educație fizică, ca să meargă la școală”.

Copiii însă spun că vor la școală, indiferent de condiții, mai ales că duc dorul prietenilor.

„Un coleg acolo la vale și gata. – Pe ceilalți nu i-ai mai văzut din primăvară? – Da”.

În total, peste 200 de copiii din Moldova vor beneficia de un ghiozdan plin cu rechizite școlare, jumătate fiind deja distribuite. Acestea au fost adunate cu multă grijă de zeci de familii din Franța, care nu o singură dată au ajutat familiile social vulnerabile de la noi.

„Am pregătit un ghiozdan pentru tine. Un ghiozdan pentru tine”.

TATIANA SMOLENSCHI, CO-FONDATOARE, ORGANIZAȚIA DE CARITATE „PAPILLONDOR”: „Pentru ca ei să meargă cu capul în sus la școală, să nu mai fie complexați pentru că nu au hăinuțe frumoase, ghiozdane poate mai zdrențuite, nu au rechizite suficiente”.

Cei care doresc să doneze un ghiozdan sau să ajute familiile menționate în reportaj, pot apela la organizația de caritate Papillondor sau suna la numărul de telefon afișat pe ecran.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram