Linkuri accesibilitate

Cele mai importante dezvăluiri de corupție făcute de Navalnîi


Activistul rus Aleksei Navalnîi a publicat dezvăluiri importante despre corupția de la Kremlin.
Activistul rus Aleksei Navalnîi a publicat dezvăluiri importante despre corupția de la Kremlin.

Aleksei Navalnîi, unul dintre cei mai vehemenți critici ai lui Putin, se află la în comă, la terapie intensivă într-un spital din Omsk, unde este tratat pentru suspiciunea de otrăvire, a anunțat purtătoarea sa de cuvânt, Kira Iarmîș.

Iată cinci dintre cele mai populare investigații produse de fundația anticorupție condusă el Navalnîi.

Vilele lui Medvedev

În ancheta intitulată „Nu-i spuneți Dima”, a fost dezvăluită fața necunoscută a averii premierului rus Dmitri Medvedev, care a pozat mereu într-un politician liberal și susținător al anticorupției.

Publicată în martie 2017, acesta este cea mai de succes producție a FBK, cu peste 35 de milioane de afișări pe YouTube.

Ancheta a pornit de la informațiile publicate de un hacker care i-a spart telefonul lui Medvedev în 2014 și a dezvăluit mesaje, dar și achiziții de diverse aparate și gadget-uri, făcute online de premierul rus. Folosindu-se de aceste informații, fundația lui Navalnîi a descoperit un adevărat imperiu de afaceri controlat în secret de Medvedev, prin ONG-uri. Inclusiv vile, iahturi sau podgorii.

Medvedev „e înnebunit după bani și proprietăți imobiliare, nu după gadget-uri, așa cum credeam”, spune Navalnîi în ancheta video, care arată că de fapt Medvedev este „unul dintre cei mai bogați oameni și cei mai corupți oficiali din țara noastră”.

Medvedev a respins acuzațiile, dar a refuzat să le comenteze, spunând că nu vrea să îi dea credibilitate activistului.

Procurorul și fiii lui

A doua cea mai populară anchetă video a fundației lui Navalnîi, cu peste 12 milioane de afișări pe YouTube, a fost publicată în decembrie 2015. În ea, cei doi fii ai procurorului general al Rusiei de la vremea respectivă, Iuri Ceaika, sunt acuzați că s-au îmbogățit ilegal, folosindu-se de subordonații tatălui lor.

Ancheta susține că familia lui Ceaika și oficiali din biroul procurorului general aveau legături de afaceri cu o bandă de infractori din sudul Rusiei. Liderii acestui clan au fost condamnați pentru uciderea a 12 persoane, inclusiv patru copii, în 2010.

Filmul mai arată că Artiom, unul dintre fiii lui Ceaika, care trăiește în Elveția, a beneficiat de privatizări ilegale în Rusia, care i-au permis să își cumpere un hotel în Grecia și o vilă în Elveția. Celălalt fiu, Igor Ceaika, deținea mai multe afaceri în Rusia, care ar fi primit ilegal contracte cu statul pentru construcții și proiecte de dezvoltare.

Procurorul general Ceaika s-a apărat, spunând că ancheta lui Navalnîi ar fi fost o lovitură comandată de un investitor britanic, William Bowder, care fusese expulzat din Rusia în 2005. Bowder a avut o contribuție importantă în convingerea SUA și a unor țări europene de a adopta legislație prin care guvernele să poată sancționa cetățeni ruși, pentru corupție sau încălcarea drepturilor omului.

Oligarhul și profesoara de sex

În investigația intitulată „Iahturi, oligarhi, fete: un vânător de oameni dezvăluie un șpăgar”, fundația lui Navalnîi a urmărit postările pe social media ale Nastiei Rîbka, o tânără din Belarus care se intitulează antrenoare de sex. De aici, au fost descoperite legături între oligarhul Oleg Deripaska și un înalt oficial din diplomația rusă.

Continuarea articolului a găsiți aici

XS
SM
MD
LG