Agricultorii, după discuțiile de la Parlament: Mai așteptăm două zile ca să ne dea promisiunile pe hârtie. Dacă nu se implică, premierul o să trebuiască să-și asume tot acest dezastru economic, care va cauza un proces de faliment în lanț

by D M
Distribuiti mai departe...

După discuțiile cu reprezentanții a patru fracțiuni parlamentare, agricultorii s-au ales din nou doar cu promisiuni verbale. Ei spun că vor insista toutși ca acestea să le fie date în scris și vor mai aștepta două zile. Discuțiile au avut loc cu deputații PAS, Platforma DA, PDM și PSRM, reprezentat de Corneliu Furculiță, despre care fermierii spun că susținea poziția premierului Chicu și care afirma că oluțiile propuse de protestatari nu pot fi realizate pentru că nu dispun de suficient timp.

„Au încercat să ne spună că au foarte puțin timp, dar situația nu-i de anul ăsta, ci de anul trecut. Acum rog toți agricultori să avem răbdare să nu cedăm să vedem ce răspuns o să ne dea Parlamentul cum o să poată ei influența hotărârea Guvernului. Noi am propus încă niște soluții cărora nu o să le dau citire, dar de care sper că o să țină cont”, a spus unul dintre fermieri.

„Noi suntem esența satelor, suntem puterea satelor. Am avut susținere de la platforma DA, PAS, PDM. S-a arătat foarte rigid Furculiță de la PSRM. El a rămas pe aceeași poziție ca și premierul, nu vor să miște nimic. Noi am ajuns la un numitor comun că situația e gravă, au înțeles și ei, și acest mesaj cred că va merge pe verticală, pe toate partidele. Dumnealor ne-au promis, în special Diacov că azi și mâine vor lucra intensiv ca să caute soluții pentru agricultori. După atâtea zile de discuții am rămas cu nimic. Și cu TVA s-a vorbit doar la tv. Ei spun că totul e conditionat de FMI. Noi am rămas la suma de 3.000 de lei per hectar, lucru care se poate face pe intern, cu rectificarea bugetului. Noi le-am arătat cum poate fi făcut acest lucru, le-am arătat câteva soluții despre care dumnealor au spus că sunt bune. Dacă va fi o dorință și unitate politică pu noi, real se poate de hotărât și în 2 zile. Sperăm că dumnealor să aibă puterea de a lua o decizie pentru că dacă nu se face nimic, premierul o să trebuiască să-și asume tot acest dezastru economic, cauzat de această secetă cumplită pentru că se va declanșa un proces de faliment în lanț, se va declanșa o sărăcie poate nemaivăzută de la independență încoace. Prin această rigiditate, dumnealor trebuie să-și asume răspunderea, fiindcă în orice țară de force major sau dezastru natural, statul se implică masiv și nu trebuie să pună condiționări, ci doar să se implice și să stabilizeze agricultura, ramura economică ce răspunde de peste 50% din exporturile valutare ale RM, și ei trebuie până la urmă să înțeleagă acest lucru și să acționeze respectiv ca noi toți să putem supraviețui și să rămânem acasă, să nu plecăm într-un exod masiv peste hotare. Asta-i situația, așteptăm răspunsul, fiți solidari, stăm până la urmă, eu cred că este posibil și realizabil ceea ce noi cerem”, a declart alt agricultor după discuțiile cu reprezentanții fracțiunilor parlamentare.

Declarațiile fermierilor după discuțiile de la parlament

Gepostet von Democrația Acasă am Mittwoch, 19. August 2020


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...