/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Paradoxul invaziei, condiția NATO și demisie la Kiev! Rusia amenință că va ataca Polonia

/VIDEO/ Mierea din acest an, la fel de dulce, dar mai scumpă. În centrul capitalei s-a deschis un târg al mierii

missing
18 august 2020, ora 21:22

Anul acesta, mierea va fi mai puțină și, respectiv, mai scumpă. De vină este vremea care a făcut capricii în repetate rânduri, se plâng apicultorii. Cea mai afectată a fost producția de miere de salcâm care a fost compromisă în proporție de 90 la sută.

Cu măștile la purtător și nelipsitul dezinfectant, mai mulți apicultori autohtoni și-au dat astăzi întâlnire în Scuarul Catedralei, unde s-a deschis un târg al mierii. Fiecare producător a încercat să-i ademenească pe vizitatori cu produse alese pe sprânceană.

Marina CAPMOALE, APICULTOR, OCNIȚA:

„Ce produce albina tot am adus: începând de fagure, miere de salcâm, miere de mai, oțet de miere, țuică de miere, cătină am adus. Avem un preparat nou – molie de ceară. E un preparat extraordinar, tratează și tuberculoza. Avem bunătățile de pe fața pământului”.

Vitalie Grigoreț din Criuleni face apicultură de când se știe. Recunoaște că îndeletnicirea nu este pasiunea vieții sale, dar o face mai mult de nevoie. Apicultorul care face parte din a treia generație, trebuie să ducă tradiția familiei mai departe.

VITALIE GRIGOREȚ, APICULTOR, CRIULENI: „M-am născut în stup. Mama nu avea cărucior și ne punea în stup”.

Vremea capricioasă din acest an a lovit crunt în producția de miere, spun într-un glas apicultorii. Episoade de înghețuri, înregistrate primăvara, dar și seceta continuă a înjumătățit practic producția de miere, iar cea de salcâm abia dacă va mai putea fi găsită.

VITALIE GRIGOREȚ, APICULTOR, CRIULENI: „Eu am extras mierea polifloră doar. De la 120 de familii am extras o tonă. Aceasta e foarte puțin. De salcâm asta e de anul trecut, nu-i de anul acesta. Anul acesta nu s-a făcut? Nu, n-a fost deloc”.

Și cum recolta este mai puțină în acest an, inevitabil și prețurile au crescut cu 10-15 la sută, spun cei din domeniu. Un kilogram de miere poliflora costă, în medie, 70 de lei, iar cea de mai – 100 de lei. Cea mai scumpă este mierea de flori de salcâm, pentru care va trebui să scoateți din buzunar cam 150 de lei.

MIHAI ZLATOV, APICULTOR, BASARABEASCA: „Cu situația de astăzi, suntem mai mult la țară, târguri expoziții nu știu anul acesta cum va fi, dar sperăm că vor fi și nu vom avea probleme să o realizăm”.

Deși prețurile sunt pipărate, oamenii oricum nu renunță la produsele dulci:

„Din când în când cumpărăm, trebuie pentru organismul nostru să-l lecuim fără antibiotice”.
„Ne place și e pentru sănătate”.

ION MAXIM, PREȘEDINTELE ASOCIAȚIEI APICULTORILOR DIN REPUBLICA MOLDOVA: „Familiile sunt slabe și noi acum suntem în perioada în care pregătim albinele pentru iernare. Dacă nu intervenim prompt acum, se poate întâmpla să ajungem la primăvară să nu avem albini”.

Asociația apicultorilor mai spune că a solicitat sprijin din partea Guvernului pentru a-i susține în aceste vremuri grele, însă răspunsurile nu sunt pe măsura așteptărilor.

ION MAXIM, PREȘEDINTELE ASOCIAȚIEI APICULTORILOR DIN REPUBLICA MOLDOVA: „Noi înțelegem că nu sunt bani, dar dacă Guvernul ar socoti aportul in PIB sau economia națională, ar fi o cifră de ordinul miliardelor”.

Târgul mierii s-a deschis astăzi și se va încheia pe 23 august. În acest an, și-au anunțat participarea în jur de 35 de producători autohtoni de miere.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram