Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Economic

12 Aug. 2020 / 18:57

Executivul a aprobat proiectul pentru ratificarea unui împrumut de la CEB

Guvernul a ratificat Acordul-cadru de împrumut dintre Republica Moldova şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (CEB) pentru realizarea proiectului „Răspuns de urgenţă la COVID-19 şi suport pentru întreprinderile micro, mici şi mijlocii”, semnat la 29 iulie 2020. Acordul presupune oferirea unui împrumut ţării noastre în valoare totală de 70 milioane de euro.

Pentru componenta sănătate sunt prevăzute 40 milioane de euro, destinate achiziţiei de echipamente medicale şi materiale consumabile, reabilitării şi transformării spaţiilor, unităţilor medicale. Alte 30 milioane de euro vor fi utilizate pentru acordarea de suport întreprinderilor micro, mici şi mijlocii afectate de criză. Acestea vor primi finanţare pentru capitalul circulant şi necesităţile de investiţii, în scopul păstrării locurilor de muncă.

De asemenea, Republica Moldova va iniţia negocieri asupra Acordului de cooperare a statelor-membre ale CSI privind prevenirea şi răspunsul la situaţii excepţionale în domeniul sănătăţii publice cu caracter sanitar-epidemiologic. Astfel, ţările-membre CSI îşi vor intensifica relaţiile de colaborare în domeniul ocrotirii sănătăţii şi al dezvoltării cadrului legal de rigoare.

Acordul va reglementa procedura de acordare a asistenţei necesare statelor-membre CSI în gestionarea situaţiei epidemiologice; condiţiile, tipul şi volumul asistenţei solicitate; schimbul de informaţii cu privire la lucrările de cercetare în domeniu, precum şi formarea comună a specialiştilor.

Comentarii