Linkuri accesibilitate

Nicolae Negru (editorialist):„Prea târziu s-au apucat ei să rezolve problemele”


Protestul agricultorilor, care cer mai mult sprijin de la guvern pentru a trece de criza provocată de secetă, Lăpușna, raionul Hincesti, 11 augut 2020 .
Protestul agricultorilor, care cer mai mult sprijin de la guvern pentru a trece de criza provocată de secetă, Lăpușna, raionul Hincesti, 11 augut 2020 .

Agricultorii au protestat marți 11 august, cerând guvernului și Parlamentului să acționeze rapid, să-i sprijine pentru a depăși criza provocată de seceta.Răspunsul partidelor? Se formează două grupuri de lucru.

Partidele coaliției de guvernare, PSRM și PD, au discutat, marți, cu principalele partide ale opoziției, PAS și Platforma DA, despre gestionarea crizei pandemice şi cum poate fi depășită criza din agricultură cauzată de secetă. După runda de discuţii iniţiată de PD socialiștii și democrații, aflați la guvernare, au respins deocamdată cererea opoziţiei de a convoca de urgenţă parlamentul în şedinţă extraordinară pentru a examina cele două chestiuni. Majoritatea parlamentară a decis să formeze două grupuri de lucru care să formuleze soluții, ce ar urma să fie prezentate ulterior în legislativ.

Comentatorul și editorialistul Nicolae Negru crede că decizia democraţilor de a invita la discuţii celelalte formaţiuni parlamentare este tardivă şi plină de mister.

Interviu cu publicistul Nicolae Negru
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:31 0:00
Link direct

Nicolae Negru: „Ceea ce, într-un fel, mă miră e faptul că abia acum o componentă a guvernării a ajuns la concluzia că ar mai fi necesare niște ședințe ale parlamentului și ar mai fi necesare niște acțiuni legate și de pandemie, legate și de această secetă cumplită.”

Europa Liberă: Componenta este PD?

Nicolae Negru: „Da, la PD mă refer, fiindcă PD a venit cu această inițiativă să se întâlnească aceste patru componente ale parlamentului, ținând cont că parlamentul a plecat cu două săptămâni înainte de termen, că a ieșit în vacanță într-un mod foarte surprinzător, când totul ardea la propriu și la figurat. Era secetă și acum, și mai înainte, seceta a început de astă-primăvară și aceste...”

Europa Liberă: Și pandemia de COVID-19 are consecințe...

Nicolae Negru: „Da, și pandemia. Și, apropo, despre necesitatea organizării unor alegeri libere și corecte, și despre anumite semne de întrebare legate de intențiile de modificare a Codului Electoral s-a vorbit mult mai înainte. Și de ce iată acum i-a venit prin cap dlui Filip sau deputaților Partidului Democrat să iasă cu această inițiativă?”

Europa Liberă: Fruntașul socialiștilor, Vlad Batrîncea, a declarat că socialiștii își propun să găsească cele mai bune soluții. Ei vor mai întâi să se ajungă la soluții prin consens ca după asta să se ajungă și la o ședință în plen a parlamentului.

Nicolae Negru: „Ei vor, mai întâi de toate, să pună o parte din vina pentru dezastrul la care s-a ajuns și pe umerii opoziției, adică, într-un fel, ei doresc și această mișcare a lui Filip sau a PD-ului, volens nolens, asta spune, că s-a ajuns într-un anumit impas, unde ei observă că nu mai au acțiuni sau nu mai au posibilități de a ieși din această situație și au apelat la ajutorul opoziției. Și chiar dacă va eșua această acțiune, vor fi vinovați toți, nu va fi vinovat Partidul Socialiștilor sau Dodon, Doamne ferește, sau prim-ministrul care n-a făcut ceea ce trebuie până acum.”

Europa Liberă: Păi tot Batrîncea laudă inițiativele guvernului și modul cum acesta gestionează crizele.

Nicolae Negru: „Dar eu mă uit la statistici și văd că stăm mult mai rău decât alte state, chiar mai rău decât România, deși unii ar zice că cifrele acolo sunt mai mari, dar, raportând la numărul populației, cifrele noastre sunt mult mai mari decât ale României. Nu se descurcă guvernarea nici cu pandemia și nu se descurcă mai cu seamă cu urmările secetei, cu agricultura. Pentru ce țin banii guvernanții? Pentru a-i investi în campania electorală a lui Dodon? De ce nu ajută agricultorii acum, fiindcă mâine o să fie prea târziu?”

Europa Liberă: Dar guvernul a anunțat că agricultorii sunt ajutați și că 200 de milioane de lei au fost repartizate pentru sprijinul agriculturii?

Nicolae Negru: „Dar asta e mizer, e simbolic...”

Europa Liberă: Igor Dodon a zis că vor apela la Banca Mondială să ceară împrumut.

Nicolae Negru: „E prea târziu, demult trebuia de apelat la Banca Mondială. De ce nu s-a apelat până acum? Unde le-au fost gândurile? Și de ce nu au fost preocupați de aceste probleme foarte grave, pe care le-a numit dl Filip, în luna iulie, la început, în iunie puteau să se apuce de aceste probleme. Au ajuns la mijlocul lui august și dintr-odată și-au dat seama că există niște probleme, că trebuie să fie rezolvate.”

Europa Liberă: Dar credeți că PD-ul, care face parte din coaliția de guvernare cu PSRM-ul, acum își dă seama de responsabilitatea care îi revine și chiar poate să se teamă de povara care cade pe umerii celor care guvernează?

Nicolae Negru: „Ar fi bine să fie așa, ar fi bine să fi conștientizat Partidul Democrat, dar mă tem să nu fie un joc politic, să nu fie o „zadanie”, o instrucțiune sau o rugăminte din partea lui Dodon: Ian faceți așa ca noi să-i aducem și pe cei de la PAS, și PDA...

Europa Liberă: Cum ar trebui să răspundă deputații din PAS și PDA?

Nicolae Negru: „Ei se află într-o situație delicată, fiindcă da, este nevoie și au ieșit și ei cu inițiative, și au vorbit despre necesitatea unor ședințe extraordinare și în unele situații treci peste anumite impresii de partid, anumite interese politice și e bine că au făcut ceea ce au făcut. Asta demonstrează, într-un fel, că le pasă, că pun interesul public mai presus. Mă miră iarăși, dacă dl Filip ar fi atât de sincer, atunci de ce nu i-ar invita pe toți membrii parlamentului la aceste discuții?”

Europa Liberă: Igor Dodon a anunțat cu mai multe ocazii că el nu va discuta cu cei care au rămas cu Plahotniuc, cu grupul Candu și cu Partidul „Șor”.

Nicolae Negru: „Bine, cu același succes putem spune că Filip a rămas cu Plahotniuc și ceilalți au rămas cu Plahotniuc și ăștia, dimpotrivă, s-au despărțit. Eu înțeleg că pot fi niște întrebări față de deputații lui Șor, dar și acolo, ei au fost aleși de cetățeni. Și în cazul grupului „Pro Moldova”, iarăși ei au fost aleși de cetățenii Republicii Moldova, poate ei au anumite idei care nu ar strica, dar atunci când arde casa nu stai la poartă și selectezi cine vine cu găleata cu apă: A, tu nu-mi placi, nasul tău nu are forma necesară sau despre tine s-a vorbit ceva rău. E o situație, într-adevăr critică, dar în spatele acestor cuvinte frumoase, văd niște acțiuni nu tocmai frumoase.”

Europa Liberă: În societate acum se interpretează eșecul moțiunii de cenzură precum că ar fi eșuat un exercițiu pe care îl punea în acțiune Vladimir Plahotniuc, pentru că el ar fi girat funcția de premier pentru Andrei Năstase. Mai nou, acum se aude că s-ar fi putut Igor Dodon să se înțeleagă cu Ilan Șor. Dvs. credeți că aceste scenarii au dreptul la viață?

Nicolae Negru: „În politica noastră, orice scenariu are dreptul la viață. Se vorbește și s-a întâmplat lucrul acesta, de exemplu, după ce a picat moțiunea de cenzură, după ce a eșuat, Procuratura Anticorupție a clasat un dosar în care presa spunea că era implicat și Pavel Filip.”

Europa Liberă: Cazul cu Casa Presei...

Nicolae Negru: „Și ce spune Procuratura Anticorupție? Că proprietățile statului au fost întoarse, au existat niște funcționari care au încălcat niște legi, dar, nu știu de ce, noi îi iertăm. Dacă mergem pe aceste scenarii, păi nu numai acest scenariu este posibil. Este posibil, de exemplu, ca Pavel Filip să nu fie o persoană independentă, dar cu zelul cu care îndeplinea mai înainte indicațiile lui Plahotniuc, cu același zel să îndeplinească acum indicațiile lui Dodon.”

Europa Liberă: Igor Dodon, dacă își va anunța intenția să participe la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie, are nevoie de capital politic. Vă întrebam: admiteți că el, într-un caz sau altul, ar putea să-și dea mâna, să mai încerce o tentativă să discute cu Șor sau cu Plahotniuc?

Nicolae Negru: „Cu siguranță, căci se vede că Dodon este disperat! Ceea ce face el acum, de pildă, cu recunoașterea așa-zisei „republici transnistrene”, așa-zisului „președinte”, pe care l-a primit ca pe un egal la Condrița, este legat tocmai de dorința lui peste măsură să devină din nou președinte. Și poate nu numai el dorește lucrul acesta, poate și Moscova are acest interes ca nu cumva Dodon să piardă aceste alegeri și atunci când va veni vorba de turul doi, și dacă Dodon iese în turul doi, sunt sigur că el o să apeleze și la Plahotniuc, sunt sigur că el o să apeleze și la Șor numai ca să câștige alegerile. Deci, e o fățărnicie, e o ipocrizie, e o duplicitate ceea ce se spune acum și cineva vrea să ne asigure pe noi că, gata, regulile s-au schimbat în Republica Moldova. Mai ales dl Pavel Filip nu-i tocmai persoana indicată să ne spună nouă asta că, gata, de acum înainte el va fi pur ca un mieluț. Și același lucru e cu Dodon. Ne putem aștepta la tot felul de acțiuni ticăloase numai pentru a rămâne la putere din partea lui Dodon, la el mă refer.”

Europa Liberă: Mesajul lui Igor Dodon, adresat președintelui Belarusului, Lukașenka, după ce au fost anunțate rezultatele scrutinului prezidențial din acea țară, cum l-ați înțeles?

Nicolae Negru: „Să luăm aminte când l-a felicitat Dodon pe Lukașenka.”

Europa Liberă: Printre primii lideri de stat.

Nicolae Negru: „După ce l-a felicitat Putin, aproape imediat după ce l-a felicitat Putin. El era cu ochii spre Moscova să vadă ce se întâmplă acolo. De la Moscova această felicitare a venit după ce președintele Chinei l-a felicitat pe Lukașenka. Rusia și China desigur că se află într-o competiție geopolitică, într-o bătălie geopolitică. Putin nu avea tocmai mare simpatie pentru Lukașenka, dar pericolul ca Lukașenka să dea mâna cu China e mult mai mare și chiar pe unele direcții s-a dat mâna între Belarus și China. Dodon a fost pur și simplu un imitator al lui Putin sau a vrut să fie și el prezent acolo unde este Putin, dar Dodon spunea că Republica Moldova promovează o politică externă echilibrată. Aici nu mai este vorba de echilibru, e o înclinație foarte mare spre Rusia, spre Vest în cazul de față și nu seamănă a politică suverană și independentă. Bunăoară, dl Zelenski a fost mai prudent, a chemat la dialog. Și pe urmă, cum să feliciți în timp ce poliția bate protestatarii, în timp ce candidatul principal scrie contestație la Comisia Electorală, tu dintr-odată te bagi cu felicitarea? Noi știm că există o simpatie a lui Dodon față de Lukașenka, noi știm că el îl imită și ar vrea să-l imite pe Lukașenka, l-a invitat aici, în Republica Moldova. Vrea să schimbe și el Constituția, așa cum a schimbat-o Putin, așa cum a schimbat-o Lukașenka. Deci vrea și el să meargă pe această cale, dar desigur că nu-l ține cureaua deocamdată. Dacă va câștiga alegerile, situația se poate schimba și dacă Partidul Democrat îl va servi cu atâta zel cu care o face acum. E o rușine pur și simplu ceea ce face Partidul Democrat în prezent.”

Europa Liberă: Până la 1 noiembrie se va menține majoritatea parlamentară PSRM-PD?

Nicolae Negru: „Situația e foarte critică. Nu știu cât vor rezista țăranii, fermierii...”

Europa Liberă: Eu vă întrebam dacă se va menține coaliția de guvernare grămăjoară până la prezidențiale.

Nicolae Negru: „Așa cum arată lucrurile, coaliția de guvernare se va menține. Am în vedere, lucrurile arată că dl Filip și deputații lui nu sunt independenți pur și simplu. Ei sunt dependenți în aceeași măsură în care mai înainte erau dependenți de Plahotniuc, dar poate unii deputați se vor gândi mai bine și eu cred că opoziția va încerca să schimbe situația.”

Europa Liberă: Și opoziția va mai veni cu o moțiune de cenzură?

Nicolae Negru: „S-ar putea să vină opoziția cu moțiune de cenzură acum, dacă va avea cele 51 de voturi necesare pentru a da jos acest guvern și a învesti altul. Va avea sau nu va avea, aici încă rămâne 50:50 sau 51:49. 51 pentru Dodon, fiindcă el are acum 51 de voturi, 51, fiindcă Oleinic mai este neafiliat, mai bine zis, că independent nu seamănă să fie. Dar va depinde încă și de starea de spirit a populației, starea de spirit e la pământ acum, oamenii sunt foarte disperați și s-ar putea ca politicienii să fie împinși pur și simplu să ia niște măsuri. Vom vedea ce vor face aceste patru partide, dar prea târziu s-au apucat ei să rezolve problemele. Asta e ca și cum deja arde casa, focul a cuprins tot acoperișul și tu începi să stingi focul.”

Europa Liberă: Uneori se zice că mai bine mai târziu decât deloc.

Nicolae Negru: „Bine, așa e, mai bine mai târziu decât niciodată. Dar de ce, de pildă, abia acum s-au adresat la Banca Mondială? Pe urmă, iarăși această insistență cu creditul rusesc, care este evident că nu va fi dat pentru ca Republica Moldova să iasă din această criză. Apoi, iarăși umblă Dodon cu acest ajutor umanitar de zeci de mii de tone de motorină, desigur că în Rusia e supraproducție de motorină...”

Europa Liberă: A început campania electorală prezidențială.

Nicolae Negru: „A început campania electorală și ceea ce se face acum, ceea ce întreprind Filip și PD-ul e tot campanie electorală. E campanie electorală în folosul lui Dodon. Putem spune că PD-ul s-a înhămat la carul electoral al lui Dodon. E altceva că opoziția e în situația când trebuie să facă abstracție de aceste jocuri, de acest jăratic pe care îl trag Dodon și cu PD-ul la turta lor și să acționeze în folosul cetățenilor.”

XS
SM
MD
LG