Curtea Constituțională a decis: Președintele, obligat să desemneze premierul propus de majoritatea parlamentară. Dacă refuză, poate fi demis

by D M
Distribuiti mai departe...

Curtea Constituțională a decis că președintele Igor Dodon poate fi suspendat din funcție și chiar demis dacă refuză să desemneze premierul propus de o majoritate parlamentară formalizată.

„Se admite parțial sesizarea depusă de Igor Munteanu. În cazul în care este constituită o majoritate parlamentară absolută, formalizată, președintele Republicii Moldova este boligat să desemneze candidatul înaintat de această majoritate pentru funcția de prim-ministru. În cazul în care nu este constituită o majoritate parlamentară absolută, președintele Republicii este obligat ca după consultarea fracțiunilor parlamentare să desemneze un candidat pentru funcția de prim-ministru chiar dacă fracțiunile parlamentare nu sunt de acord cu propunerea sa. În cazul în care președintele refuză să desemneze candidatul pentru funcția de prim-ministru înaintat de majoritatea prlamentară, această situație poate fi soluționată prin prisma art. 89 din Constituție, care prevede suspendarea din funcție și demiterea președintelui R. Moldova”, se săpune în hotărârea înaltei instanțe.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...

Comments are closed.