Linkuri accesibilitate

Bulgaria: protestele și partenerii occidentali


Proteste non-stop în Bulgaira, tabăra de corturi la Sofia.
Proteste non-stop în Bulgaira, tabăra de corturi la Sofia.

   Valul de proteste antiguvernamentale și antioligarhice continuă aproape o lună la Sofia și în multe alte orașe bulgare. În ultima săptămâna  protestele s-au extins cu participarea diasporei bulgare în UE, SUA, Canada, Australia și Noua Zeelanda.

Londra: portest al bulgarilor din Marea Britanie, cerând demisia premierului Boiko Borisov.
Londra: portest al bulgarilor din Marea Britanie, cerând demisia premierului Boiko Borisov.

Organizatorii contează pe sprijinul partenerilor occidentali ai Bulgariei. Până acum însă instituțiile europene rămân pasive, ceea ce l-a făcut pe deputatul din grupul PPE Radan Kănev să lanseze avertismentul că dacă liderii europeni nu vor sprijini supremația legii, democrația și reforma justiției, vor risipi șansa de a menține Bulgaria printre țările membre proeuropene.

Jurnal de corespondent de la Sofia: protestele se extind în diaspora
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:21 0:00
Link direct

Un alt deputat din parlamentul de la Strasbourg, ziarista de investigații Elena Ionceva, consideră că liderii europeni îl cunosc foarte bine premierul bulgar dar închid ochii. După ea, menținerea lui Borisov la putere depinde într-o mare măsură de Bruxelles.

Ionceva care face parte din grupul PSE a declarat că președintele Parlamentului de la Strasbourg, David-Maria Sasoli cunoaște concluziile laboratorului american BAFL privind autenticitatea înregistrării în care Borisov comentează într-un mod vulgar președinta parlamentului bulgar și lideri europeni, explică cum folosește instituții aparent independente ca să lovească în oameni de afaceri neascultători și promite că-o va „arde” pe Ionceva.

Între timp autenticitatea înregistrării a fost confirmată de un alt laborator american - Primeau Forensic la cererea site-lui de investigații Bivol. Sunt analizate celelalte patru înregistrări audio și un clip video cu protagonist Borisov.

Pe aceasta temă și despre acțiunile de protest au scris The Gardian, La Stampa, Euractiv, televiziunea ARD și alte medii europene.

Borisov contează pe sprijinul Partidului Popular European al cărui lider, Manfred Weber în toiul protestelor l-a felicitat pentru succese în combaterea corupției.

Protestul este sprijinit de PSE și de verzii. Liberalii și conservatorii nu au formulat încă o poziție.

În septembrie la Comisia Parlamentului european pentru securitate internă și supremația legii (LIBE) vor avea loc audieri având ca tema situația în Bulgaria.

Protestatari au organizat o acțiune în fața Ambasadei americane cerând ajutorul Washingtonului pentru înlăturarea mafiei oligarhice de la putere.

Încă pe data de 13 iulie reprezentanța diplomatică a publicat o declarație în care se arată că protestele pașnice au jucat un rol cheie în istoria de 244 de ani a democrației americane. Orice națiune merită un sistem judiciar independent, supus supremației legii. Sprijinim poporul bulgar în dorința sa de a întări sistemul democratic și încurajăm supremația legii. Nimeni nu este mai presus de legea, a arătat ambasada americană.

Previous Next

XS
SM
MD
LG