image
Sursa foto: jurnal.md

Președintele CC: Orice Constituție trebuie să facă față provocărilor istorice, rezistând tentațiilor de moment

La 26 de ani care se împlinesc astăzi de la adoptarea Constituției Republicii Moldova, președintele Curții Constituționale, Domnica Manole, a venit cu un mesaj.

„În aceste momente festive cred că cei care au adoptat Constituția la 29 iulie 1994, pornind de la aspirațiile seculare ale poporului de a trăi într-o țară suverană și independentă, și-au dorit o Constituție care să perpetueze în timp și să păstreze continuitatea valorilor imuabile din Declarația de Independență. (...) Misiunea unei Constituții nu trebuie privită simplist, doar ca un act suprem, ea urmărește ca în procesul maturizării unui stat democratic să dezvolte cultura constituționalismului, în care valorile constituționale să fie resimțite de fiecare. Noi toți, dar, în special, autoritățile statului trebuie să se pătrundă de spiritul textului constituțional cu loialitate și atașament autentic față de valorile statului de drept, democrație și drepturile fundamentale”, spune Domnica Manole, în mesajul său.

„Orice Constituție trebuie să facă față provocărilor istorice, servind ca un soclu de stabilitate și fermitate, rezistând intemperiilor și tentațiilor de moment, pentru că o Constituție este mai mult decât o Lege Fundamentală, este un angajament pentru realizarea neabătută a democrației și statului de drept. De la adoptarea Constituției până în prezent, au fost revizuite mai multe norme din Constituție, dar trebuie să rămână intangibile principiile și valorile fundamentale, deduse din obiectivele originare ale Constituției, care exprimă credința constituțională în sine. (...) În vederea realizării misiunii sale, rolul Curții Constituționale în viața politică și socială este crucial. De aceea, orice tentativă de a transforma Curtea într-un instrument de manipulare pe agenda politică va fi stopată ferm”, mai spune președintele CC.

Noutăţile partenerilor

comentarii: