/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, elicopter distrus și spitale evacuate! Kievul pregătește „cerul sângeriu”

/VIDEO/ Admitere în pandemie. Universitățile au organizat admiterea online, însă unii absolvenți au venit să depună actele în original

missing
27 iulie 2020, ora 20:22

A început admiterea în universități. Dacă în anii precedenți, absolvenții formau cozi și stăteau ore în șir, pe timp de caniculă, pentru a depune actele, astăzi majoritatea sălilor erau goale. Pandemia a impus instituțiile să creeze aplicații și site-uri, pentru ca viitorii studenți să poată aplica online. Chiar și așa, unii au preferat să depună actele în original, dar au fost impuși să respecte măsurile de protecție.

„Chiar și condițiile de admitere din acest an sunt dictate de pandemie. La Universitatea Tehnică, de exemplu, pentru a depune documentele la facultate, trebuie neapărat să vă programați din timp pe site-ul UTM. Apoi veniți la ora stabilită, având o mască la îndemână. – Bună ziua, aveți programare? – Da. La ora zece”, Diana Popa, reporteră TV8.

O altă opțiune este aplicația online a universității, unde peste 2500 de absolvenți au depus deja actele, în format electronic.

„Data nașterii, dacă întâmplător a uitat-o, este toată informația”.

Câteva zeci de studenți au decis, totuși, să vină la campusul UTM, pentru a depune actele în original. La intrare s-au format și cozi.

„Elevii, indiferent acum sau din 8 august, trebuie să aducă originalul. Cei care sunt în sală sunt cei care au decis că vor doar la Universitatea Tehnică. Adică ei depun originalul”, RADU MELNIC, SECRETAR, COMISIA DE ADMITERE, UTM.

Iar pentru a se proteja de temutul virus, membrii comisiei de admitere s-au echipat cu viziere, măști și mănuși. Și distanța socială era păstrată cu strictețe.

„Nu prea suntem deprinși, pentru că suntem pentru prima dată în situația respectivă, dar reieșind din situația din întreaga lume, ne conformăm și mergem înainte”.

Tinerii speră că nu vor fi nevoiți să facă studii online, din septembrie.

„Aș vrea să fac studii ca toți tinerii, dar având în vedere situația, ne conformăm”.

„Straniu, nu aș vrea să înceapă facultatea online. Dacă sunt primul an aș vrea să văd ce înseamnă universitate”.

Pentru alții nu contează modul de predare, deoarece vor să plece în străinătate, chiar dacă acum aplică la universitățile de la noi.

„Sunt și unele gânduri de a pleca, îmi pare că acolo sunt mai multe perspective”.

„În Moldova trebuie foarte mult să muncești ca să ajungi la ceea ce dorești”.

Mult mai puțini studenți și-au depus actele la Universitatea de Medicină, doar 200 în prima parte a zilei. Un motiv ar fi contractele costisitoare. Cele mai scumpe sunt la specialitățile optometrie și tehnologie radiologică – peste 32 de mii de lei.

„Dacă anul trecut aici erau amplasate mai multe mese la care tinerii dornici de a face medicina completau cu mari emoții dosarele pentru admitere, iar la ușă se formau rânduri lungi, atunci astăzi nici urmă de ei. Admiterea are loc doar online”, DIANA POPA, REPORTERĂ TV8.

„Dosarele pot fi depuse pe platforma instituțională creată în acest scop eadmitere.usmf.md în perioada 27 iulie-4 august”, VLADISLAV BADAN, SECRETAR, COMISIA DE ADMITERE, USMF.

Unica studentă care a trecut astăzi pe aici ne-a spus că a venit doar pentru că avea întrebări privind modul în care vor începe studiile din septembrie.

„În medicină categoric nu se poate de făcut studii online, e un lucru serios”.

Iar la Universitatea de Stat fiecare facultate își avea propria comisie de admitere. Doar că în acest an nu așteptau studenți, ci întrebări, trimise pe o platformă online. Doar cei care nu au calculatoare acasă pot să vină să depună actele fizic.

„Avem declarații pe propria răspundere, completează că nu dispune de mijloace tehnice necesare și prezintă documentele în format fizic”, NATALIA PLEȘCA, LECTOR UNIVERSITAR, USM.

Și la Academia de Studii Economice azi a fost prima zi de admitere. Din imaginile postate pe Facebook, se vede că tinerii au depus actele fizic la câteva mese amplasate în curtea instituției. Admiterea va dura până pe 4 august.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram