/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Bombe de ultimă generație și alerta ISW. Ucraina a retras tancurile Abrams de pe linia frontului

/VIDEO/ Străzile din Chișinău nu sunt adaptate pentru bicicliști

missing
27 iulie 2020, ora 20:50

Mersul cu bicicleta pe străzile din Capitală este o adevărată provocare pentru cicliști. Lipsa infrastructurii și a semnelor de circulație, drumurile stricate, dar și șoferii mai puțin prietenoși în trafic, pun în pericol viața bicicliștilor, numărul cărora a crescut în perioada pandemiei. Din aceste cauze, s-a majorat și numărul accidentelor rutiere cu implicarea cicliștilor. Autoritățile municipale cunosc aceste probleme și caută soluții. Totuși, este imposibil de adaptat toate străzile Chișinăului, spun acestea.

Constanța este biciclistă de cinci luni. Exact din momentul în care s-a impus păstrarea distanței sociale. Pentru a evita transportul public, dar și taxiurile, a recurs la bicicletă. În această perioadă a avut parte nu doar de situații de accident, dar și de șoferi agresivi în trafic. Totuși, cel mai mult îi dau bătăi de cap drumurile stricate, gurile de canalizare neacoperite, lipsa marcajelor și a semnelor de circulație pentru cicliști.

„Până acum nu mă simțeam deloc în siguranță să merg cu bicicleta, dar acum am fost impusă de situație. Trebuie să recunosc că mă simt destul de nesigură în trafic” CONSTANȚA DOHOTARU, BICICLISTĂ.

Și Alexandru a devenit biciclist cu trei ani în urmă, din necesitate. Astăzi, acest lucru l-a ajutat să își găsească un job, dar și să facă voluntariat pe timp de pandemie. Zilnic, însă, se confruntă cu tot felul de dificultăți în trafic. Potrivit lui, benzile pentru transportul public nu soluționează problema lipsei pistelor pentru cicliștii.

„Ea nu ar trebui combinată cu pista pentru transport public, fiindcă asta deja impune biciclistul să iasă de pe traseu, pentru a ocoli troleibuzele, care se îngrămădesc câte 5-6 la o stație”, ALEXANDRU, BICICLIST.

Și mersul cu bicicleta pe trotuare este dificil, deoarece există riscul de a accidenta pietoni. Așa că, parcurile rămân cele mai sigure locuri pentru cicliști.

„Chiar astăzi, când mergeam, mai nu m-a lovit o mașină. Străzile noastre nu sunt adaptate pentru a merge cu bicicleta. Dar aici, în parc, condițiile sunt foarte bune, chiar te simți în siguranță”.

Deși spun că bicicliștii au dreptul să circule pe străzi, șoferii cred totuși că…

„Ar fi și mai bine dacă autoritățile ar construi o pistă aparte sau să roage șoferii să fie mult mai prudenți”.

Autoritățile municipale cunosc această problemă și caută soluții. De exemplu, pe strada 31 August, urmează să fie construite piste neîntrerupte pentru bicicliști. Totuși, adaptarea tuturor străzilor din Chișinău este problematică.

„Este complicat să se întâmple pe toate străzile din capitală. Este important să existe o rețea, care să aibă conectare și să poți ajunge dintr-un punct în altul, fără ca să faci întreruperi”, SVETLANA DOGOTARU, ARHITECTA-ȘEFĂ A CHIȘINĂULUI.

Potrivit poliției, de la începutul acestui an, au avut loc aproape 50 de accidente rutiere cu implicarea bicicliștilor. Acestea s-au soldat cu cinci decese și 43 de persoane rănite.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram