/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Paradoxul invaziei, condiția NATO și demisie la Kiev! Rusia amenință că va ataca Polonia

/VIDEO/ Vechi, murdare și cu termenul de exploatare expirat - lifturile din blocurile din Bălți sunt un adevărat pericol

missing
22 iulie 2020, ora 21:00

Vechi de aproape jumătate de secol, murdare și deteriorate. Aşa arată majoritatea ascensoarelor din blocurile locative din Bălți, care au fost instalate încă în perioada sovietică. Acestea, în jur de o sută la număr, au termenul de exploatare expirat, iar unele sunt un adevărat pericol pentru locatari. 

Acest ascensor dintr-un bloc din cartierul Dacia din oraș are peste 40 de ani şi se află într-o stare deplorabilă. Oamenii povestesc cu groază despre copii blocați sau locatari la un pas de moarte din cauza lifturilor defecte.

„A fost un caz când o doamnă de la al patrulea etaj a urcat în ascensor pentru a merge la magazin, iar liftul s-a defectat și a coborât brusc jos”. 

„Uneori, liftul când coboară jos, ușa nu se deschide. În special copiii încep a țipa, a plânge, pentru că ușa se defectează”.

Pentru a nu rămâne blocaţi între etaje, unii locatari evită să urce în lifturi.

„Liftul a rămas același încă de când s-a construit acest bloc locativ, în anul 1978”.

Oamenii au obosit să tot cheme specialiștii, care reușesc să prelungească viața ascensoarelor pentru scurt timp. Așa că, cer insistent să fie instalate lifturi noi.

„Aici este un număr de telefon și sunăm permanent. Poate vreo două sâptămâni să lucreze bine și iarași se deteriorează. Foarte rar când lucrează bine, pentru că sunt vechi”.

„Eu locuiesc  aici de trei ani, ascensorul se deteriorează des  și este foarte murdar. Aș dori să le schimbe , să le renoveze.  Cred că ele nu sunt reînnoite de mai bine de 40 de ani, de când sunt construite aceste blocuri”.

O situație este și într-un bloc de pe strada Pușkin, tot din municipiul Bălți. Femeia din imagini se plânge că este nevoită să urce pe jos până la etajul nouă.

„Se întâmpla să ne ridicam la al nouălea etaj, pe scări, până îl reparau. Mai ales la așa o vârstă să urci la al nouălea etaj e foarte dificil”.

Abia în acest an, autoritățile municipale au decis să cumpere lifturi noi în cartierul Dacia, însă doar două, pentru că sunt prea scumpe, în jur de 40 de mii dolari unitatea.

Un lift nou costă mult. Acum, schimbăm motoarele acolo unde este necesar, la alte ascensoare schimbăm mecanismul. Avem un serviciu special care lucrează în acest domeniu”.

Începând cu anul viitor, autoritățile din Bălți planifică să procure până la zece ascensoare anual.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram