/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Paradoxul invaziei, condiția NATO și demisie la Kiev! Rusia amenință că va ataca Polonia

/VIDEO/ Sute de familii din Bălți au rămas fără apă la robinet, în plină pandemie și caniculă. Reacția autorităților

missing
21 iulie 2020, ora 20:40

În plină pandemie și caniculă, sute de familii din Bălți au rămas fără apă la robinet. Asta după ce blocurile în care locuiesc au fost deconectate de la rețeaua de apeduct. Autoritățile susțin că locatarii au datorii de aproape două milioane de lei.

În această dimineață, locatarii ai patru blocuri din cartierul Dacia, din municipiul Bălți, s-au pomenit fără apă în apartamente.

„Am găsit un lighean, cratițe, două sticle, cada pentru copii, pentru a ne putea spăla elementar, să ne spălăm pe dinți. Asta este doar pentru două zile, apoi va trebui să cumpăr apa”.

Galina Vicol ridică o pensie de 1300 de lei. Femeia spune că îi vine greu să care apă de la o fântână din apropiere, care nici nu este potabilă.

„Am nevoie de 30 de litri pentru a pregăti mâncare, pentru a mă spăla, pentru a face ordine, pentru a spăla mâinile de câteva ori. Zilnic, pentru apă trebuie să cheltui peste o sută de lei. De unde îmi permite pensia să plătesc totul”?

Oamenii sunt disperați și nu știu cum se vor descurca fără apă pe timp de pandemie și caniculă. Mai mult, aceștia spun că nu au nicio fântână în preajmă.

„Nu am rezerve de apă, mâine trebuie să spăl rufele, este vară, trebuie să speli zilnic, gătitlul este în fiecare zi, baia”.

„Pe pandemie ei ne-au deconectat apa. Curtea este plină cu copii mici, pe care trebuie să-i îngrijești. Dar ei ne deconectează de la apă, doar niște călăi pot să facă acest lucru”.

„Eu am achitat apa, așa cum lumina, gazul, telefonia… Nu înțeleg, de ce ne-au deconectat-o? Plătim, dar nu-i niciun sens”.

„De 25 de ani, eu am schimbat deja șase contoare, deoarece ba litera B nu merge, ba litera C, sau A nu merge. Banii cheltuiți pe contoare îmi ajungeau să achit diferența la apă”.

Locatarii spun că sunt nevoiți să scoată bani grei din buzunare, pentru a-și asigura familiile cu apă.

„Apa de la fântână nu este potabilă, trebuie să o cumpărăm, dar ea costă bani. Dar veceul este și mai greu. Nu știm unde să ne adresăm”.

Președintelui cooperativei, care gestionează două dintre cele patru blocuri deconectate, spune că datoria pentru apă a ajuns la peste 700 de mii de lei. Totul din cauza diferenței între cifrele indicate de contoarele din apartamentele oamenilor și cele din subsol, care indică cu aproape 30 la sută mai mult consum. Lunar, această diferență ajunge la peste 5000 de lei.

ALEXANDRU TVERDOHLEB, PREȘEDINTE, COOPERATIVA DE CONSTRUCȚII DE LOCUINȚE NR. 65: „Avem o soluție, instalăm contoare de tip C, care indică date precise. Ei vin și le sigilează, mai ales că noi achităm pentru acest serviciu. Verificăm toate apartamentele. Propunerea noastră este ca Apă Canal să încheie contract cu fiecare proprietar în parte, la care este anexat un grafic de achitare a datoriei”.

Astfel, locatarii au fost obligați să achite integral datoria, iar pentru că nu au făcut-o, au fost deconectați de la apeduct. Autoritățile spun că vor cere socoteală întreprinderii municipale „Apă Canal Bălți”.

NICOLAE GRIGORIȘIN, VICEPRIMAR DE BĂLȚI: „Apa a fost deconectată de către administratorul Apă-Canal, dl Pelin. El direct a dat indicație – să fie deconectate de la apă aceste blocuri. Directorul întreprinderii municipale, nu este la curent cu acest lucru. Eu mizez pe bunul simț al dlui Pelin și că va reconecta aceste blocuri”.

La Bălți, un metru cub de apă costă aproape 15 lei.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram