Linkuri accesibilitate

România: De ce-ar trebui justiția să hotărască cine stă în carantină


Protestatari împotriva restricțiilor din timpul pandemiei, București, iulie 2020
Protestatari împotriva restricțiilor din timpul pandemiei, București, iulie 2020

După mai bine de două săptămâni de vid legislativ, Senatul României a făcut câteva modificări esențiale ale Legii carantinei, față de ceea ce a propus guvernul.

Negocierile intense care au avut loc în ultimele zile la Comisia Juridică între putere și opoziție au dus în final la un consens relativ, ținând cont de faptul că în România opoziția are majoritatea în Parlament.

Una dintre principalele modificări precizează că pacienții pot contesta juridic carantinarea sau izolarea şi vor fi monitorizati medical, iar decizia primei instanţe în acest sens este executorie.

Idee introducerii unei instanțe judecătorești în luarea unei decizii medicale este, însă, periculoasă și complicată. Nu e clar cum poate un complet de judecată să-și dea seama dacă o persoană trebuie sau nu să stea în carantină, sau dacă e mai bine să fie ținută în spital. Cu ce medici se consultă sau ce se va întâmpla dacă în situații similare complete diferite vor lua decizii diferite.

Totuși potrivit prevederilor gândite de senatori, persoana care face reclamația va fi obligată să rămână în spital sau să stea izolată până la emiterea deciziei care infirmă măsura izolării.

Noua Lege a devenit necesară după ce Curtea Constituțională a hotărât că vechea legislație pe care guvernul își baza măsurile de a trimite cetățenii în carantină instituțională sau în izolare la domiciliu nu respectă Constituția.

După această decizie, carantina și izolarea nu au mai putut fi impuse prin constrîngere și câțiva români infectați, care au plecat din spital, folosindu-se de vidul legislativ, au murit între timp.

O altă modificare legislativă implică Institutul Naţional de Sănătate Publică în procesul de comunicare zilnic. Acest Institut ar urma să declare în fiecare zi care este numărul cazurilor noi, numărul cazurilor retestate şi numărul total de teste pentru cazurile noi raportate separat la nivel naţional şi judeţean, inclusiv după criteriul domiciliului persoanei testate.

Această idee vine după ce liderii PSD, Pro România și ALDE au contestat în mai multe rânduri modalitatea raportărilor și chiar au vorbit despre manipularea datelor, prin micșorarea sau mărirea numărului de teste făcute zilnic prin intermediul Grupului de Comunicare Strategică. Această instituție fără profil clar va fi deci înlocuită cu Institutul Naţional de Sănătate Publică

Numărul testelor este dat, însă de numărul persoanelor din anchetele epidemiologice pe care Direcțiile Județene de Sănătate le au în vedere în fiecare zi. Astăzi de exemplu au fost raportate 777 de noi cazuri, totalul persoanelor infectate a trecut astfel de 35.000. S-a înregistrat de asemenea și un număr record de teste: peste 19.000. Numărul testelor este în creștere vertiginoasă după ce Grecia le-a cerut celor care vor să-și petreacă vacanța în această țară să prezinte la granița terestră dovada unui test negativ.

XS
SM
MD
LG