Linkuri accesibilitate

Coronavirus în România: rata de creștere a infectărilor este de 10% zilnic. Cum răspund autoritățile


Președintele Klaus Iohannis și premierul Ludovic Orban
Președintele Klaus Iohannis și premierul Ludovic Orban

„Pandemia a scos la iveală o serie de fragilități sistemice”, a declarat astăzi președintele român Klaus Iohannis după ce a trimis parlamentului raportul privind starea de urgență. Printre fragilitățile constatate, șeful statului român a enumerat „economia națională puternic dezechilibrată, lipsa investițiilor publice productivitate scăzută și o capacitate administrativă redusă.”

Darea de seamă a președintelui Iohannis a avut loc pe fondul unei creșteri masive a cazurilor de coronavirus, iar în ultimele 24 de ore, România a înregistrat al doilea record succesiv cu 614 noi cazuri. Infectările cresc cu 10% în fiecare zi, în vreme ce autoritățile par neputincioase în fața extinderii epidemiei, mai ales după ce Curtea Constituțională din România le-a garantat bolnavilor de coronavirus libertate totală de mișcare și anulând măsurile guvernului de gestionare a crizei sanitare. Așa că sute de persoane infectate cu Covid 19 au plecat din spitale: din cei aproape 8000 de oameni internați în jur de zece procente circulă liberi și pot împrăștia boala.

În raportul său către parlament, Klausi Iohannis amintește că a trecut aproape jumătate de an de la data de 30 ianuarie, când Organizația Mondială a Sănătății a avertizat asupra riscurilor majore reprezentate de epidemia cu noul coronavirus, declarând-o situație de urgență pentru sănătatea internațională. Președintele român nu și-a mai adus aminte cu această ocazie, că în luna februarie, după avertismentul Organizației Mondiale a Sănătății, el și partidul aflat la putere încă mai vorbeau despre alegeri anticipate, în loc să pregătească spitalele pentru pandemie.

Preşedintele României le-a cerut astăzi politicienilor o „colaborare loială” și a subliniat că nu este „momentul orgoliilor”. În plus, a solicitat Parlamentului să adopte urgent legea privind carantinarea și izolarea, pentru a da autorităților pârghiile să acționeze pentru protejarea sănătății oamenilor, după ce Curtea Constituțională a eliminate toate instrumentele guvernului în acest sens. Discuțiile au loc în legislativ pe un fond general de surescitare politică, în care social-democrații se opun măsurilor dure, fără să fie însă în situația să-și asume consecințele, cu toate că au majoritatea în Parlament.

Șeful statului român a mai afirmat că pandemia „a fost gestionată cu legi slabe”, că „legislația a trebuit ajustată din mers” și că „întreg cadru normativ al măsurilor excepționale trebuie regândit”, ca să cuprinsă instrumente suficiente pentru o acțiune promptă a autorităților.

Nu există, însă, deocamdată în România o viziune integrată de prevenție sanitară pentru perioada ce urmează care să fie combinată cu o strategie de recuperare economică. Improvizația rămâne la ordinea zilei, ca principală soluție.

XS
SM
MD
LG