Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: trm.md

Ştiri / Economic

24 Iun. 2020 / 16:16

Indemnizaţii unice pentru alţi 320 de angajaţi ai sistemului medical

Alte 320 de persoane, angajate în instituţiile medico-sanitare publice, vor primi o indemnizaţie unică de 16 mii de lei după ce au contractat infecţia COVID-19 în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost aprobat astăzi în cadrul şedinţei Guvernului.

Deşi iniţial ministrul Finanţelor, Serghei Puşcuţa, a propus ca 352 de persoane din mai multe sectoare publice de activitate să beneficieze de această indemnizaţie, premierul Ion Chicu a propus ca pentru 32 dintre aceştia să fie mai întâi pregătită dovada că s-au infectat la locul de muncă.

„Avem unele primării în ţară care au ignorat, în mod obraznic, regulile sanitar-epidemiologice stabilite de comisia naţională şi acum stau toţi în carantină şi sunt contaminaţi. Eu vreau să întreb dacă noi pentru angajaţii acestor primării trebuie să achităm câte 16 mii de lei. Dacă la etapa actuală nu este pregătită dovada că s-au contaminat în exerciţiul funcţiei, eu propun să aprobăm de principiu acest proiect pentru alocarea a câte 16 mii de lei pentru 320 de persoane din instituţiile medico-sanitare publice, la ceilalţi să vedem suplimentar în ce circumstanţe s-au contaminat”, a menţionat premierul Ion Chicu.

Pentru acordarea indemnizaţiilor din fondul de intervenţie al Guvernului au fost alocate peste cinci milioane de lei.

De asemenea, Executivul a decis să acorde o indemnizaţie urmaşilor personalului medical din prima linie, care au decedat ca urmare a infectării la locul de muncă. Indemnizaţia variaza între 50 si 75 la sută din salariul persoanei decedate.
 

Comentarii