Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Economic

14 Iun. 2020 / 19:55

Sistemele de irigare acoperă doar un procent din terenurile agricole

Lipsa forţei de muncă, seceta din acest an sunt impedimente pentru agricultorii care afirmă că nu au posibilitatea să-şi asigure irigarea terenurilor, din cauza barierelor birocratice. Astfel, în prezent, doar un singur procent din terenurile agricole din toată ţara beneficiază de sisteme de irigare. Investiţiile în agricultură sunt modeste, spun responsabilii, iar pentru a ajuta agricultorii în acest sens sunt necesari aproximativ 135 de milioane de euro. Mai mult, agricultorii spun că nu pot să-şi construiască lacuri de acumulare pentru a-şi iriga terenurile, iar acest lucru compromite recolta. Responsabilii însă susţin că ar putea să revadă unele norme din legislaţie şi dau asigurări că noua lege, votată recent, oferă deja mai multe înlesniri pentru agricultori, relatează Moldova 1.

Fermierul Gheorghe Jembei din Boşcana, Criuleni, prelucrează anual 150 de hectare cu livezi de cireş, vişin, măr şi prun. El spune că o problemă majoră cu care se confruntă este lipsa apei pentru irigare. Fermierul susţine că a dorit să construiască două lacuri de acumulare pe terenul ce îl deţine. Acest lucru, spune agricultorul, nu a fost posibil însă din cauza barierelor birocratice.

Şi agricultorul Vladimir Ivanov din satul Şeptelici, Soroca, care creşte legume pe un teren de 15 hectare, se confruntă cu aceeaşi problemă. Deşi are un lac de acumulare în preajma terenurilor agricole, nu îl poate folosi, deoarece apă este puţină. S-a gândit să sape o fântână arteziană, însă spune că legea nu-i permite.

Experţii susţin că resursele de apă reprezintă de mulţi ani o problemă pentru agricultori.

De altă parte, responsabilii de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului menţionează că noile modificări legislative, votate în luna aprilie, vor oferi agricultorilor mai multe facilităţi pentru a avea posibilitatea să asigure irigarea terenurilor. Astfel, apa din lacurile private va putea fi folosită fără permisiunea proprietarilor.

„Se dă accesul la apă fără ca să-ţi pună vreo interdicţie, cel care deţine iazul. În al doilea rând, ne permite să folosim pompele în zonele care erau protejate, adică în zonele riverane râurilor şi bazinelor acvatice. Vrem să iniţiem un proiect de circa 50 de milioane de dolari, să intervenim pe lângă Banca Mondială, să putem demara un proiect de proces mare de restabilire şi dotare cu sisteme de irigare ”, a declarat Mihail Machedon, secretar de stat la Ministerul Agriculturii.

Anterior, prim-ministrul Ion Chicu a anunţat că Executivul intenţionează să subvenţioneze, din fondurile Agenţiei de Intervenţie şi Plăţi în Agricultură, proiectele bazate pe tehnologii moderne în sectorul agricol. 

Comentarii