Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Economic

10 Iun. 2020 / 13:32

Impactul pandemiei de COVID-19 asupra dezvoltării economice a ţării

Pandemia de COVID-19 are un impact negativ asupra dezvoltării economice a ţării, dat fiind faptul că sunt afectate aproape toate domeniile de activitate ale agenţilor economici. Aceasta din cauza factorilor interni, dar şi externi, a declarat în cadrul emisiunii LOC DE DIALOG de la Radio Moldova expertul în politici economice la IDIS „Viitorul” Veaceslav Ioniţă.

„Au fost închise unităţile de comerţ. Deci, pentru cetăţenii noştri veniturile s-au redus. Pe de altă parte, şi cheltuielile s-au micşorat. În martie şi aprilie, cetăţenii noştri au vândut cu 200 de milioane de dolari mai puţin, deoarece unităţile comerciale au fost închise. Această scădere este una enormă comparativ cu anul trecut. În luna aprilie, noi am ajuns la cel mai mic indicator din ultimii zece ani. Acest lucru, de schimbare a consumului populaţiei, de reducere a cererii de consum, a lovit bugetul public naţional. În lunile ianuarie-februarie am avut încasări destul de bune, în martie am avut o primă scădere de venituri, iar în aprilie am avut o scădere drastică a venitului”, a declarat Veaceslav Ioniţă.

De asemenea, expertul s-a referit la impactul pandemiei de COVID-19 asupra sistemului financiar-bancar, specificând că leul moldovenesc nu se află în mare pericol.

„La noi, valuta intră în ţară prin câteva canale. Prima sunt remitenţele cetăţenilor, care în acest an vor scădea. Al doilea canal este exportul, care va scădea. Al treilea, sunt împrumuturile externe, care vin de la companii private şi publice. Ceea ce ne salvează pe noi şi piaţa valutară este un bine, iar binele acesta este că, datorită crizei mondilale, a scăzut preţul produselor energetice, preţul petrolului a ajuns la minimumul din ultimii 25 de ani”, a precizat Ioniţă.

Alte aspecte discutate la emisunea LOC DE DIALOG  au fost despre impactul pandemiei de COVID-19 asupra bugetelor locale, afectate mult. În context, directorul executiv adjunct al Institutului pentru Politici şi Reforme Europene Iulian Rusu a venit cu unele sugestii.

„În acest context am identificat câteva soluţii practice. Este vorba despre valorificarea platformelor de plăţi electronice deja existente. Este platforma de plăţi guvernamentală, o platformă destul de accesibilă şi uşor de utilizat. Astfel, orice cetăţean poate să execute contribuţia în contul impozitelor locale sau să achite serviciile, ca să asigurăm sustenabilitatea, atât a bugetelor locale, cât şi a întreprinderilor ”, a menţionat în cadrul emisiunii LOC DE DIALOG Iulian Rusu.

Comentarii