Linkuri accesibilitate

Alexei Tulbure (analist politic): „Organismul acesta social a rămas în reflexele sale fundamentale sănătos.


Pandemia de coronavirus a adus multe schimbări în comportamentul oamenilor, poate mai puține în modul de a face politică. Chișinău, 6 iunie 2020.
Pandemia de coronavirus a adus multe schimbări în comportamentul oamenilor, poate mai puține în modul de a face politică. Chișinău, 6 iunie 2020.

S-a împlinit un an de la îndepărtarea de la putere a Partidului Democrat, un an de când fostul lider al partidului, Vlad Plahotniuc a plecat din R. Moldova. Au urmat la putere socialiștii și Blocul ACUM, socialiștii și parte din PD, alianțele la guvernare au avut majorități confortabile, acum pe punctul să se evapore.

Schimbarea politică de acum un an nu a adus schimbări radicale în domenii precum justiţia şi lupta cu corupţie. Iar R. Moldova nu pare capabilă să iasă din izolarea externă . Aceasta este opinia analistului politic Alexei Tulbure, fost ambasador al R. Moldova la ONU și Consiliul Europei.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:15:47 0:00
Link direct

Europa Liberă: Ținând cont de ceea ce se întâmplă în Republica Moldova, câte zile credeți că mai are actuala majoritate parlamentară?

Alexei Tulbure: „Cu trecerea încă a unui deputat în tabăra răzvrătiților este posibil că demiterea va avea loc odată cu reluarea lucrărilor parlamentului, adică foarte repede.”

Europa Liberă: Problema era că se adună voturi pentru a fi demis guvernul, dar e mai greu cu adunatul voturilor pentru a desemna următorul cabinet de miniștri.

Alexei Tulbure: „Corect! Au declarat și cei din Platforma DA, și PAS-ul că este important cu cine votezi, da, dar și formula formării guvernului e. Deci, odată ce este clar care va fi majoritatea, care va fi componența guvernului, atunci mari obstacole nu vor mai exista. Dl Slusari a declarat că, practic, este gata și componența guvernului, îi scris și programul, adică ei sunt gata.”

Europa Liberă: Dar nu este sigur că sunt gata ceilalți actori din parlament să le dea vot de sprijin?

Alexei Tulbure: „„Pro-Moldova” a declarat deja practic că o să susțină. „Pro-Moldova” și Șor, eu nu-i prea separ, sunt o parte a spectrului politic care acționează acum solidar și coordonat. Eu acum numai încerc să intuiesc miza cea mare a acestor mișcări, pentru că…”

Europa Liberă: Care e miza acestor mișcări?

Alexei Tulbure: „Asta nu-i demiterea guvernului și nu-i nici faptul că acest guvern nu s-a descurcat cu combaterea coronavirusului ș.a.m.d. Miza sunt alegerile prezidențiale și miza este neadmiterea, nepermiterea dlui Dodon să participe la aceste alegeri. De ce spun „să participe”? Pentru că participarea lui va duce, dacă nu se schimbă nimic radical, inevitabil, la câștig, la victorie.”

Europa Liberă: Și cum poate fi scos dl Dodon din joc?

Alexei Tulbure: „Cred că o majoritate parlamentară o să folosească toate posibilitățile legale, invocând Constituția, legile, regulamentele ș.a.m.d. existente pentru a-i găsi nod în papură dlui Dodon și de a-l elimina din această competiție electorală. Că vor spori aceste scurgeri de compromat, se va mări numărul lor și probabil conținutul lor se va schimba, va fi un conținut mai acid, mai acut, mai puternic împotriva dlui Dodon, despre asta au vorbit mai mulți oameni și eu presupun că în arhiva lui Plahotniuc sunt foarte multe lucruri care pot fi arătate, ascultate, citite ș.a.m.d.”

Europa Liberă: Apropo, s-a împlinit un an de când Vladimir Plahotniuc a fugit din Republica Moldova. Ce s-a întâmplat în această perioadă, mai exact ce s-a schimbat în această perioadă de când cel mai de temut om nu mai este la Chișinău?

Vox populi: Ce s-a schimbat de la fuga lui Vlad Plahotniuc din țară?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:01 0:00

Alexei Tulbure: „Nu poți să nu recunoști că s-a schimbat ceva, noi nu mai trăim în atmosfera aceea apăsătoare, de frică, de teamă că poți fi arestat, represat, învinuit, investigat ș.a.m.d., nu mai avem spectacolele acelea cu mascați în fiecare săptămână, atunci când dorea degetul de la mâna stângă a dlui Plahotniuc. În celelalte privințe schimbări radicale, cardinale nu s-au produs. Chiar la Dvs. aici vorbeam despre prioritatea numărul unu pentru Moldova, după 8 iunie 2019, vorbeam despre necesitatea restabilirii dreptății. Dreptatea, ca un generic, dar asta e reforma în justiție, stat de drept…”

Europa Liberă: Drepturile omului respectate...

Alexei Tulbure: „Absolut. Chestiile astea nu lucrează, multe nu s-au schimbat, deși Igor Dodon vorbește că, iaca, s-au schimbat, că, iaca, instituțiile nu știu cum reacționează altfel ș.a.m.d., eu nu prea văd progrese. Pot să vă dau un exemplu din astea recente: eu știu că procuratura a emis un mandat de arest internațional pentru numele lui Vlad Plahotniuc și vrea să-l dea în căutare internațională, decizia procuraturii a fost atacată de avocați și în instanța judecătorească, în Curtea de Apel a Chișinăului a fost anulată această decizie. Deci, toată societatea dorește schimbare, dorește dreptate, este baza probatorie pusă pe masă ș.a.m.d. și nimic nu se întâmplă, și asta-i peste tot, în toate instituțiile. Vedeți ce se face în Consiliul acesta al Audiovizualului? Acolo nu s-au produs schimbări, nu știu cum va funcționa Comisia Electorală Centrală, trebuie să recunoaștem, acolo îs alți oameni, îs alți oameni în Curtea Constituțională, dar nu există percepția generală că noi trăim într-o altă lume.”

Europa Liberă: Și totuși, anumite schimbări au început de la Procuratura Generală, unde a fost numit un nou șef?

Alexei Tulbure: „Da, dar vedeți că sunt restanțe, sunt atât de…”

Europa Liberă: Ei sunt pe urmele căutării miliardului dispărut...

Alexei Tulbure: „De acord, trebuie de recunoscut că ceea ce se întâmplă acum în Procuratura Generală, datorită faptului că avem un nou procuror general, pentru că el e sursa și motorul tuturor schimbărilor acolo, bucură și nu putem să nu recunoaștem treaba asta, dar ca să nu intru în multe detalii, sunt absolut convins că să fi fost în fruntea guvernului un om ca Maia Sandu, altcineva, nu numaidecât ea, dar un om ca Maia Sandu, să fi avut noi un guvern, și nu mă refer acum la nivelul de experiență ș.a.m.d., dar la nivelul de determinare a acestor oameni și la dorința de a produce totuși schimbare în țara asta, cum am avut în Guvernul Maia Sandu, Procuratura Generală și alte multe instituții ar fi lucrat cu totul și cu totul la alte turații, s-ar fi schimbat lucrurile și noi am fi acum martorii multor procese judiciare în privința corupției, atacurilor raider, dilapidărilor banilor publici, contrabandei.

Ce-i cu schemele acestea despre care s-a vorbit atât de mult? Haideți să presupunem că jumătate din ceea ce a nimerit în spațiul public sunt povești, dar nu poți să inventezi lucrurile acestea, au fost numite nume concrete, locuri, volume de contrabandă mutată de peste hotare: țigări, spirt, droguri, anabolizante ș.a.m.d. Ce-i cu toate chestiile astea, cineva a venit și a spus: fraților, iaca, la tema asta – asta s-a întâmplat, au fost arestați… nimic absolut, ce s-a întâmplat? De-atâta vorbesc că din noiembrie, după ce a fost demis acest guvern, noi nu… asta e o restituire a acestui regim, pur și simplu, într-o variantă mai moale, mai soft, cum e la modă să spui acum.”

Europa Liberă: Până la urmă, pentru cetățeanul Republicii Moldova contează se ce întâmplă pe interior sau contează și ce relații are Republica Moldova cu partenerii externi?

Alexei Tulbure: „Bineînțeles că pentru noi nu contează atât de mult cât contează pentru un cetățean al Federației Ruse care întotdeauna poate să rămână flămând, neîmbrăcat, înghețat, dar mândru că el aparține unui stat puternic care poate să amenințe pe oricine pe acest glob pământesc și asta-i compensează, într-un fel, dificultățile vieții. La noi asta nu-i atât de pronunțat, însă pentru noi, bineînțeles că este important cu ce ochi este privită Moldova, în ce măsură relațiile noastre internaționale, cooperarea noastră internațională contribuie la schimbarea lucrurilor, inclusiv în Republica Moldova, în regiune. Bine, noi vorbim de 30 de ani că trebuie să începem să producem stabilitate, nu numai s-o consumăm, dar asta rămâne numai așa, o doleanță frumoasă, dar, cel puțin pentru noi, noi putem să ne străduim, adică să încercăm să construim niște relații normale cu vecinii, în primul rând cu parteneri importanți internaționali pentru a schimba lucrurile spre bine în Republica Moldova. În sensul acesta este important, bineînțeles...”

Europa Liberă: Dar lipsa dialogului la nivel înalt, la nivel de președinție între Republica Moldova și România, Ucraina, Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii, lipsa perspectivei clare de cooperare unde ar duce?

Alexei Tulbure: „La izolare, la sărăcie în Republica Moldova, la degradarea situației în toate privințele. Deci, noi avem ce învăța și avem ce împrumuta nu numai în sensul banilor, în sensul expertizei, în sensul experienței.”

Europa Liberă: Guvernanții nu recunosc izolarea Republicii Moldova pe plan extern.

Alexei Tulbure: „Dar ea există! Ei cum, dacă președintele nu pleacă nicăieri?! Bine, acum avem perioada asta de câteva luni de pandemie, dar și până atunci erau 2-3 direcții unde pleca președintele nostru. Asta-i Istanbul, Moscova, Baku, Bișkek... Deci, asta-i o zonă de confort pentru președintele Dodon, dar nu Kiev, nu București. De ce, doar sunt vecini și asta e indispensabil, sine qua non? Adică noi trebuie să construim relațiile cu vecinii și cu Bruxelles-ul, cu Washingtonul... Da, au fost câteva vizite la Bruxelles, dar astea au fost datorită faptului că Partidul Socialiștilor și Igor Dodon erau parte a unei coaliții antioligarhice. Acesta-i meritul acestor plecări peste hotare și dialogului care părea că pornește. Acum, după ce s-au produs aceste lucruri urâte în noiembrie absolut nejustificate, până acum n-am auzit argumente care a fost necesitatea, noi suntem într-o relativă izolare internațională. Vedeți că partenerii noștri internaționali, în primul rând Uniunea Europeană, sunt oameni responsabili, ei înțeleg că trebuie să ne acorde asistență financiară inclusiv și o să vină, probabil, și tranșa a doua. Prima tranșă a venit numai după ce s-a schimbat puterea în perioada Guvernului Maia Sandu, o să vină, probabil, și tranșa a doua, în cazul în care va fi votat în parlament ceea ce trebuie să fie votat, adică noi pentru noi vom face bine, pentru că noi nu facem bine pentru Uniunea Europeană, când încercăm să consolidăm aici o societate civilă funcțională sau anulăm niște legi prin care se spălau milioane, Legea cetățeniei, prin care se spălau milioane furate tot de la noi.

Deci, asta-i situația, dar să zici că vine asistența sau toată lumea-i încântată și ne ajută, pentru că noi suntem atât de bravo, că suntem parteneri de încredere, suntem eficienți, nu. Ei ne ajută, pentru că suntem vai de capul nostru și trebuie să ne ajute și se conduc de motive altruiste.”

Europa Liberă: În ce condiții Republica Moldova poate ieși din izolare? În ce condiții Republica Moldova poate recâștiga încrederea, dacă a avut-o și la Est, și la Vest? Și cine astăzi ar fi capabil să se înhame la carul acesta plin de responsabilități?

Alexei Tulbure: „Oricât de paradoxal ar suna pentru unii, dacă noi în sfârșit ne determinăm că prioritățile noastre fundamentale, strategice sunt totuși modernizarea care este fundamental legată de cooperarea noastră cu Occidentul și, în primul rând, cu Uniunea Europeană, cu dorința și aspirațiile noastre de integrare în acest spațiu al democrației, dacă noi nu ne determinăm și nu începem prin fapte să dovedim că dorim să devenim o țară normală, atunci o să ne bălăcim așa încă mult timp între Est, Vest. Paradoxal de ce? De atâta că noi, dacă ne vom determina, în sfârșit, vom îmbunătăți relațiile și cu Federația Rusă, și cu alți parteneri, pentru că o să fie clar cine suntem; noi o să arătăm că suntem niște oameni serioși care pot insista asupra unor lucruri, avem anumite principii, dorim să construim niște relații pe reciprocitate, pe respect reciproc ș.a.m.d.”

Europa Liberă: Dar la scrutinul prezidențial și la următoarele alegeri va decide votul geopolitic?

Alexei Tulbure: „Eu cred că elemente de geopolitică au să fie. Da, bineînțeles că au să fie elemente de geopolitică, există așa o interpretare a nedorinței, bine, nu mai este atât de puternică această interpretare, pentru că socialiștii au declarat că vor vota Legea ONG-urilor, dar lumea vorbea și mie mi se părea simpatică această versiune că tema suveranității, pentru că socialiștii și Dodon speculează pe tema asta, spunând că Legea ONG-urilor, alte condiții care sunt formulate - eu nu zic impuse sau forțat băgate -, formulate de Uniunea Europeană sunt un fel de amestec în afacerile interne ale Republicii Moldova, absolut neînțelegând care e filozofia suveranității astăzi, că ea s-a schimbat, s-a transformat ș.a.m.d., ei speculează. Și asta va fi tema principală a campaniei socialiștilor, vor vorbi de suveranitate, vor vorbi că trebuie să ne apărăm interesele ș.a.m.d. și acesta-i un element geopolitic foarte evident.”

Europa Liberă: Dar eu nu mai țin minte, cineva aici, la microfonul Europei Libere, a spus că geopolitica nu construiește drumuri, geopolitica nu deschide locuri de muncă, geopolitica nu vine să-ți măture la poartă și după poartă, geopolitica trebuie lăsată.

Alexei Tulbure: „Dna Valentina, dar cine vorbește despre construirea drumurilor, spitalelor, școlilor, dezvoltarea economiei? În sistemele politice normale se vorbește despre drumuri, despre școli, despre medicină, despre economie, export, producere etc., dar la noi s-a vorbit foarte mulți ani despre tancuri despre amenințări, despre intervenții în suveranitate, despre mândrie națională, renaștere, dar asta tot nu construiește, iar ei nici nu au de gând să construiască, ei au de gând să rămână la putere, să țină mâna pe banul public. Asta-i problema! Să fi fost interesat pe adevăratelea Igor Dodon în construirea drumurilor, ca să nu mai vorbim despre altele, ar fi readus el Partidul Democrat la putere?

Partidul Democrat, pur și simplu, și-a bătut joc nu mai zic de țară și de noi, dar de ideea politicului în genere, și-a bătut joc de ideea de a veni la putere și de a conduce o țară. Îi întrebai pe dânșii în anii precedenți, că ei: noi trebuie așa și așa să facem ca să venim la putere, dar pentru ce vă trebuie? Ei nu înțelegeau întrebarea pentru că pentru dânșii asta era clar că de a veni la putere ca să furi, să ai beneficii personale din asta. Acum, Igor Dodon s-a condus când a restabilit majoritatea asta mafiotă, s-a condus de interesul public, de drumuri, de școli, de mâncare, pensii, salarii etc.? Nu! De atâta noi vorbim, geopolitica, acesta-i un instrument al potlogarilor. Eu vă spun că în Germania, în unele țări, în Europa, în genere, discuțiile geopolitice sunt pur și simplu interzise, pentru că lumea a înțeles că asta este o tâmpenie.”

Europa Liberă: Și cum vedeți viitorul Republicii Moldova?

Alexei Tulbure: „Noi trebuie să avem un viitor normal. Eu, urmărind reacțiile societății la ceea ce se întâmplă, eu văd reacții sănătoase. Deci, organismul acesta social - atâta bătut, atâta înjosit, atâta călcat în picioare - a rămas totuși în reflexele sale fundamentale sănătos. Oamenii sunt resursa noastră principală și atâta timp cât moldovenii sunt și rămân normali, atâta timp noi avem o speranță pentru un viitor bun. Printre altele, aceasta-i elaborarea strategiei pe timpul pandemiei. Deci, noi oamenii trebuie să-i păstrăm, asta-i rezerva noastră principală, pe urmă oamenii vor restabili și economia.”

Europa Liberă: Dacă o bună parte din cetățeni aleg străinătatea și nu aleg să rămână în Republica Moldova?

Alexei Tulbure: „Viața-i scurtă și noi o generație am pierdut deja, noi 30 de ani tot căutăm fericirea; lumea n-are timp să aștepte încă o generație, încă 30 de ani. De aceea ei se duc și-și construiesc viața acolo unde pot să-și planifice viitorul, să-și hrănească copiii, să le dea studii etc. Noi trebuie să facem așa ca asta să se întâmple în Moldova. Eu vreau copiii mei să rămână lângă mine; eu vreau să mă văd cu nepoții în fiecare zi, să mă bucur nu de departe, dar alături de ei fiind să mă bucur de reușitele lor.”

XS
SM
MD
LG