(DOC) MJ și CNA propun rezilierea contractului de concesionare a Aeroportului Chișinău

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Centrul Național Anticorupție (CNA) recomandă inițierea procedurii de anulare a contractului de concesiune a Aeroportului Internațional Chișinău de către Ministerul Justiției, încheiat între Agenția Proprietății Publice și Avia Invest.

Despre aceasta anunță CNA în rapoartul cu privire la concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău, făcut public marți.

Potrivit raportului, contractul de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău trebuie reziliat, pe motiv că „contractul de cesiune n-a fost încheiat cu Asociația persoanelor juridice – S.A Aeroportul Habarovsk și S.A Kolomensky Zavod, desemnată în calitate de câștigător al concursului”.

De asemenea, CNA propune anularea taxei de modernizare a aeroportului în sumă de 9 euro per pasager, percepută, potrivit CNA, în mod ilegal.

De partea cealaltă, Ministerul Justiției recomandă, în raportul său privind investigaţiile de la Aeroportul Internaţional Chişinău, „inițierea procedurii de renegociere și de modificare a contractului de concesiune”.

În același timp, Ministerul recomandă solicitarea asistenţei unei companii de consultanţă care să evalueze riscurile aferente iniţierii de către compania rusă „Avia Invest” a unui eventual litigiu în instanţa de arbitraj internaţional, în condițiile în care părţile au dreptul de a cere compensaţii sau despăgubiri în cazul rezilierii contractului.

Anterior, premierul Valeriu Streleț a declarat că, contractul de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău ar putea fi reziliat, în acest sens fiind format un grup de lucru care în termen de patru săptămâni urmează să evalueze premizele legale, etapele de implementare și consecințele rezilierii contractului cu compania care gestionează în prezent aeroportul.

Decizia de concesionare a aeroportului, pe o perioadă de 49 de ani, a fost luată în luna august a anului 2013. În aceeași perioadă s-a renunțat și la pachetul majoritar de acțiuni de la Banca de Economii. Atât BEM cât și Aeroportul au ajuns sub controlul unor companii controlate de controversatul om de afaceri Ilan Șor.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...