Linkuri accesibilitate

Opoziția cere reluarea „imediată” a ședințelor Parlamentului


Opoziția parlamentară, în special Platforma DA și grupul „Pro Moldova”, cere să se reia ședințele plenare ale Parlamentului și consideră abuzive măsurile de carantină anunțate după infectarea câtorva deputați cu COVID-19.

Opoziția cere reluarea „imediată” a ședințelor Parlamentului
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:36 0:00
Link direct

Și Pro-Moldova, și Platforma DA au dubii că infectarea celor doi parlamentari ce a declanșat carantina s-ar fi produs cu adevărat, iar în rândul doi formațiunile cred că, chiar dacă cei doi ar fi cu adevărat bolnavi, carantina nu ar fi o măsură chiar necesară. Sergiu Sârbu este deputatul din Pro-Moldova care ne-a explicat motivele acestor îndoieli:

„Am văzut din presă că un socialist infectat se plimba prin orașul Râșcani, fără protecție. Avem dubii și în raport cu celălalt... Dacă ne-ar arăta rezultatele confirmate de la trei laboratoare independente și toate trei ar arăta pozitiv, eu aș crede. Dar chiar dacă sunt infectați, acești deputați să stea în carantină, cei care au contactat cu ei să se izoleze, iar ceilalți nu au de ce să stea în carantină – să vină să muncească.”

Iată și solicitarea pe care au formulat-o cei din Platforma DA, azi, într-o conferință de presă în care și-au explicat aceeași neîncredere în bunele intenții ale puterii:

„Noi cerem imediat ca toți deputații care au trecut testul COVID-19 și au fost identificați negativ să depună un demers colectiv și să ne susțină în demersul de a convoca ședințele Parlamentului”, spune Ion Terguță, secretarul general al formațiunii.

Pentru reluarea neîntârziată a ședințelor în plen optează și Partidul Acțiune și Solidaritate, care, deși nu și-a formulat explicit o cerere, nu crede nici el în nevoia carantinei, așa cum ne-a spus un deputat din această formațiune, Sergiu Litvinenco:

„Există și opțiunea online. Asta dacă există dorință. Dar dacă se caută pretexte ca să nu ne convocăm, atunci în fiecare săptămână se va îmbolnăvi câte unul și va fi trimis în arest la domiciliu de dna Grecianîi.... Și asta e contrar protocoalelor OMS. Teoretic, trebuiau să intre în carantină doar acei democrați care au contactat cu infectatul.”

Opoziția pretinde că, atunci când a plasat în carantină Parlamentul, conducerea lui s-a condus de raționamente de tactică politică, nu de nevoie sanitară.

Mizele pretinsei tactici politice sunt văzute totuși în mod diferit de aceste formațiuni. În timp ce „Pro Moldova” spune că Igor Dodon ar vrea să întindă cât se poate disoluția majorității parlamentare și căderea guvernului, Platforma DA condusă de Andrei Năstase invoca dorința socialiștilor de a-l proteja pe șeful statului de declanșarea unei anchete parlamentare pe marginea scandaloasei înregistrări video cu pretinsa „pungă de bani”.

Intenția formațiunii conduse de Andrei Năstase de a porni o astfel de anchetă este bine cunoscută, ca și hotărârea altor colegi din opoziție de a o susține, însă demersul nu era încă pregătit atunci când Parlamentul se întrunise ultima dată, înainte de carantină. Imaginile l-au pus în lumină proastă pe președintele Igor Dodon în ajunul apropiatei campanii prezidențiale, iar anunțul procuraturii că va declanșa o anchetă penală nu inspiră încredere, după ce chiar procurorul general i-a minimalizat șansele, spunând că procurorii vor avea nevoie de dovezi, iar înregistrările video nu sunt probe legale, iar pe depozițiile martorilor nu se poate miza, cât timp toți cei prezenți în imagini, în afară de Dodon, sunt fugari.

Despre căderea guvernului – o evoluție care la fel l-ar dezavantaja, spun experții, pe Igor Dodon în prag de prezidențiale – se discută mult în ultimele săptămâni, după subțierea aproape până la limită a majorității PSRM-PD, iar ultima ședință în plen deja s-a ținut la limită, după ce majoritatea a fost nevoită să apeleze la un independent pentru a întruni cvorumul la vot.

Solicitat de noi, vice-președintele socialist al legislativului, Vlad Batrâncea, a respins ca fiind de domeniul „conspirației” pretențiile opoziției. „Protocoalele de securitate sunt stabilite de Organizația Mondială a Sănătății și Agenția Națională de Sănătate Publică - avem doi infectați și mai mulți deputați care trebuie să se testeze repetat, după ce au intrat în contact cu primii... Până atunci parlamentul nu poate să se întrunească”, a explicat Batrâncea.

Despre mizele politice invocate de opoziție, deputatul socialist afirmă că formațiunile care le invocă nu ar avea nici capacitatea, nici fermitatea de a se aduna în jurul unui nou guvern cu care să-l substituie pe cel al premierului Ion Chicu, prin urmare socialiștii nu ar avea motive de neliniști. Dacă se vor decide totuși, spune el, să-și asume responsabilitatea pentru destabilizarea țării în plină criză.

Previous Next

XS
SM
MD
LG