Totul după ce Banca Naţională a emis autorizaţii prin care permite vânzarea a două pachete considerabile de acţiuni către doi oameni de afaceri - preşedintele AMG Holding, Nicolae Ciornîi, unul dintre cei mai înstăriţi businessmani din RM, şi preşedintele Trans-Oil Group, milionarul Vaja Jhashi, un magnat american cu origini georgiene.

Potrivit Newsmaker, Banca Naţională a emis autorizaţiile pentru cumpărarea acţiunilor la Victoriabank de către cei doi milionari la începutul lunii iulie. Lui Ciornîi i s-a permis să cumpere 20% de acţiuni, iar în cazul lui Jhashi s-a autorizat achiziţia a 50%+1, ceea ce-i permite să pună mâna pe pachetul de 100% de acţiuni.

Banca Naţională a confirmat pentru NM că în ultimele două luni au fost emise două autorizaţii pentru pachete substanţiale de acţiuni, refuzând să precizeze însă despre ce bancă este vorba şi cine a depus cerere pentru cumpărare de acţiuni.

Pretendentul la pachetul majoritar de acţiuni la Victoriabank, Vaja Jhashi, este un apropiat al prim-vicepreşedintelui PD, făcând parte din administraţia Asociaţiei Oamenilor de Afaceri, fondată de acelaşi Plahotniuc. Mai mult, în trecut Vaja Jhashi a fost şi acţionar la OTIV Prime Holding, companie care aparţine tot lui Vladimir Plahotniuc.

Un alt episod care îi leagă pe cei doi este că la începutul anului curent, pe 28 februarie, au zburat împreună în Kârgâzstan cu avionul de la Nobil Air, compania lui Ilan Shor. Au ajuns la miezul nopţii în Bişkek, unde s-au aflat doar câteva ore, iar puţin după amiază erau înapoi la Chişinău. Peste două săptămâni, preşedintele Kârgâzstanului, Almazbek Atambaev, a întreprins o vizită-fulger în Moldova, având o întrevedere secretă cu nimeni altul decât Plahotniuc. Scopul celor două vizite şi interesele care stau în spate au rămas învăluite în mister.

În ultima perioadă, în jurul Victoriabank au avut loc mai multe mişcări tectonice. Cel mai răsunător scandal este cel legat de ministrul Economiei (propus de PD), Stephane Bride, care a blocat încercarea BERD de a-şi majora pachetul de acţiuni la Victoriabank. Mai exact, tranzacţia a fost blocată printr-o modificare de urgenţă a Legii privind instituţiile financiare, la iniţiativa lui Bride, în scurt timp după ce BERD a anunţat despre intenţia de a-şi majora pachetul în Victoriabank până la 50%, iar ulterior şi până la 100%. În consecinţă, BERD a acuzat Guvernul de la Chişinău de acţiuni cinice şi a avertizat că şi-ar putea retrage complet capitalul de la Victoriabank. „Într-un alt context nu ar fi fost o situaţie atât de gravă, dar după evenimentele recente din sectorul bancar al RM există un risc crescut de activităţi imorale şi ilegale la bancă sau cu concursul băncii. Scopul BERD a fost de a proteja Victoriabank de abuzurile care au lovit puternic alte bănci din Moldova”, a declarat atunci prim-vicepreşedintele BERD, Philip Bennett, într-o scrisoare adresată Guvernului.

Totodată, fostul ministru al Finanţelor, Veaceslav Negruţa, a criticat ieri decizia de a elibera carduri de la Victoriabank pentru achitarea pensiilor şi plăţilor sociale, efectuate anterior de Banca de Economii şi Banca Socială. Potrivit lui Negruţa, la mijloc stau interese şi strategii ascunse. „O eventuală dobândă de 12 la sută la soldul plăţilor sociale este o demonstrare certă că, de fapt, mijloacele vor fi transmise în gestiune unei bănci comerciale, iar Poşta Moldovei apare doar ca interfaţă între beneficiarii de plaţi sociale şi banca dată. În realitate, este o formă ascunsă de preluare a gestiunii fondurilor de o altă bancă comercială”, crede ex-ministrul de la Finanţe.

Precizăm că după mai multe preluări şi tranzacţii obscure, în noiembrie 2014 pachetul majoritar de 38,3% al băncii, despre care se presupune că ar aparţine controversatului om de afaceri Veaceslav Platon, a fost vândut unei companii off-shore din Cipru - Insidown Ltd. Acţionari la această companie sunt alte două firme cipriote: Belserve Consultants Limited şi Vaspaco Properties Limited, care ar fi implicate în două scheme de spălare de bani. Este vorba despre cazul Magnitsky şi scandalul Karouzos. Anume între proprietarul/proprietarii acestui pachet de acţiuni şi o parte din acţionari, menţionaţi mai sus, pe parcursul ultimilor doi ani la Victoriabank se derulează un război corporativ în toată legea, care nu poate fi finalizat deoarece niciuna dintre părţi nu deţine ferm peste 50% din acţiuni, iar acţionarii mici nu s-au alăturat ferm uneia sau altei părţi. 

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.