Ştiri

Sursa imaginii: unimedia.info

Postat de: trm.md

Ştiri / Economic

06 Mai 2020 / 18:41

Fondul de garantare pentru creditele luate de oamenii de afaceri ar putea fi majorat

Fondul de garantare pentru creditele luate de oamenii de afaceri de la băncile comerciale, în sumă de 140 de milioane de lei, ar putea fi triplat. Un proiect in acest sens ar urma să fie prezentat cel târziu săptămâna viitoare. Despre aceasta a anunţat ministrul Economiei şi Infrastructurii, Sergiu Răilean, în cadrul emisiunii Moldova în Direct de la Moldova 1.

„Vom veni cu un program de garantare a creditelor, excepţie programele ODIM. În prezent noi avem un fond de garantare de 140 de milioane de lei. Vom încerca, cu colegii noştri, Ministerul Finanţelor, Banca Naţională, în funcţie de posibilităţi, să dublăm sau triplăm acest fond. Să venim în ajutorul mediului de afaceri ca să garantăm aceste credite”, a declarat ministerul Economiei şi Infrastructurii, Sergiu Răilean.

Potrivit unor experţi economici, statul trebuie să evite cu orice preţ o eventuală criză economică. Recomandarea lor este să relaxeze politica monetară şi să se împrumute mai activ de pe piaţa internă.

„Pe termen scurt avem nevoie de măsuri active de suport financiar pentru companii. Pentru a doua etapă, care ar putea avea loc în luna iulie până la sfârşitul anului. În funcţie de evoluţia pandemiei, dar în cazul unui scenariu pesimist politica macroeconomică a statului ar trebui să fie susţinută şi mai activ de către BNM, care ar putea decurge la injectări de lichidităţi prin procurări de valori imobiliare de stat de la bănci”, a declarat directorul executiv al Expert-Grup, Adrian Lupuşor.

În privinţa creditului rusesc, de 200 de milioane de euro, ministrul Economiei, Sergiu Răilean a declarat că lipsa acestuia va tăia din proiectele de infrastructură, planificate pentru anul curent.

Comentarii