Ştiri

Sursa imaginii: stiri.md

Postat de: trm.md

Ştiri / Economic

01 Mai 2020 / 11:58

Comerţul electronic va fi dezvoltat cu suportul partenerilor externi

Ministerul Economiei şi Infrastructurii îşi consolidează eforturile de dezvoltare a comerţului electronic reunind în cadrul unui grup de lucru părţile interesate, proiectele şi asistenţa partenerilor de dezvoltare. Pe marginea acestui subiect au discutat, astăzi, ministrul Sergiu Railean, ambasadorul SUA la Chişinău, Derek J. Hogan şi directorul misiunii USAID în Moldova, Scott Hocklander.

„Comerţul electronic este o prioritate pentru Ministerul Economiei şi Infrastructurii. Am elaborat o foaie de parcurs cu măsuri specifice, dar avem în continuare nevoie de asistenţă pentru implementarea programelor în acest sector. Lucrăm pe platforma grupului de lucru tehnic pentru comerţul electronic, din care fac parte ODIMM, Agenţia de Investiţii, AmCham, APIUS şi Parcul IT din Moldova. Astfel, vrem să ne asigurăm că măsurile şi resursele financiare investite vor răspunde exigenţelor pieţei electronice şi tehnologiilor moderne”, a spus Sergiu Railean.

În cadrul video conferinţei, ministrul Railean a solicitat extinderea programelor USAID în domeniul comerţului electronic. Misiunea USAID în Moldova este un partener strategic care sprijină, prin programele sale, turismul, industria uşoară, vitivinicolă, domeniile IT şi cele creative. Totodată, aceste industrii furnizează servicii de tehnologie informaţională, platforme web, design, branding şi marketing digital.

Ministerul va promova iniţiativele de facilitare a comerţului electronic, în parteneriat cu Serviciul Vamal, pe dimensiunea livrărilor internaţionale, domeniul fiscal (inclusiv taxa locală pentru comerţul electronic), servicii poştale, accesul produselor autohtone pe platformele de comerţ electronic internaţionale.

Sergiu Railean a mai menţionat că suportul guvernamental pentru digitizarea IMM-urilor şi dezvoltarea comerţului electronic va fi direcţionat prin intermediul ODIMM. Totodată, s-a referit la Programul de digitizare a IMM-urilor, cu un buget de aproximativ 20 de milioane de lei, elaborat pentru a sprijini direct întreprinderile locale în accesarea instrumentelor de comerţ electronic, inclusiv a noilor proiecte web de rezervare directă pentru pensiunile agroturistice, dar şi la oportunităţile de extindere a acestuia prin identificarea de resurse financiare din fonduri externe.

Partenerii americani au dat asigurări că vor sprijini măsurile Ministerului Economiei şi Infrastructuri pentru dezvoltarea comerţului electronic în Republica Moldova prin proiecte de facilitare a accesului întreprinderilor la noile tehnologii digitale, se arată într-un comunicat de presă emis de MEI.

Menţionăm că în Republica Moldova sunt înregistrate circa 400 de magazine online.

 

Comentarii