Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Economic

29 Apr. 2020 / 11:16

CCM se va pronunţa pe marginea Acordului de împrumut din Federaţia Rusă la 7 mai

Curtea Constituţională a Republicii Moldova (CCM) se va pronunţa pe 7 mai pe marginea Acordului de împrumut în valoare de 200 de milioane de euro din partea Federaţiei Ruse. Toate sesizările depuse au fost declarate admisibile şi conexate într-un singur dosar, relatează Radio Moldova Actualităţi.

Deputatul grupului parlamentar PRO Moldova, Sergiu Sîrbu, a declarat în cadrul emisiunii „Loc de Dialog” faptul că CCM a aceptat sesizarea depusă de el, dar asta nu înseamnă că există şi o decizie în acest sens.

„Aşteptăm de la CCM o examinare obiectivă, imparţială. Noi suntem de-acord pentru un asemenea credit dar să fie negociat transparent, să fie apărate interesele statului, să nu existe clauze discriminatorii, să nu ne pomenim cu datorii private puse pe seama cetăţenilor şi transformate în datorii de stat”, a spus Sergiu Sîrbu.

Deputatul Partidului Socialiştilor, Vasile Bolea, a spus, în cadrul aceleiaşi emisiuni, că blocarea acordului este o politizare şi o încercare de a zădărnici eforturile Guvernului.

„În ceea ce ţine de Acordul cu Federaţia Rusă ei au invocat că se încalcă suveranitatea şi independenţa ţării. E vorba doar de o simplă politizare a subiectului şi încercarea de a zădărnici eforturile Guvernului. Dacă acei decidenţi vor bloca susţinerea financiară, atunci statul va fi în incapacitate de plată de a-şi onora obligaţiile faţă de cetăţeni”, a precizat Vasile Bolea.

De cealată parte, expertul economic, Veaceslav Ionită, recunoşte că ţara noastră se află într-o criză de bani, iar banii acordaţi de Federaţia Rusă ar fi „un colac de salvare”.

„Unica problemă care apare este acel articol 7.2, prin care datorii ale companiilor private pot fi transformate în datorii publice (….) Acest acord prin, punctul 7.2, cumva reduce la zero efortul Parlamentului, deoarece în afară de Parlamentul Republicii Moldova, în cazul dat Federaţia Rusă poate decide ca datoriile Moldovei să crească chiar şi mai mult decât este plafonul aprobat de Parlament”, a menţionat Veaceslav Ioniţă.

Amintim că săptămâna trecută majoritatea parlamentară a votat Acordul de împrumut dintre Republica Moldova şi Rusia. În aceeaşi zi, Curtea Constituţională a suspendat acţiunea, inclusiv procedura de intrare în vigoare a legii prin care a fost ratificat Acordul de împrumut.

Comentarii