Pavel Filip anunță deblocarea celei de-a doua tranșă din asistența macrofinanciară din partea UE

by D M
Distribuiti mai departe...

Membrii Comisiei parlamentare pentru securitate națională, apărare și ordine publică au decis astăzi, în cadrul ședinței online, să propună plenului Parlamentului aprobarea, în lectura a doua, a proiectului de lege privind procedura de constatare a încălcărilor în domeniul prevenirii spălării banilor și finanțării terorismului și modul de aplicare a sancțiunilor.

Fostul premier Pavel Filip, membru al Comisiei respective, a menționat că „suntem cu un pas mai aproape din tranșa a doua” a asistenței din partea UE: „Acesta este unul dintre angajamentele pe care ni le luăm, astfel încât să putem debloca tranșa a doua din asistența macrofinanciară oferită de UE. Vorbim despre 10 milioane de euro grant și 20 milioane de euro – credit”.

Acesta a adăugat că Ministerul Justiției a coordonat amendamentele la acest proiect cu Delegația Uniunii Europene la Chișinău. „Confirmăm atașamentul nostru pentru valorile europene și pentru alinierea țării noastre la practicile UE”, a precizat Filip.

Scopul acestui proiect de lege este asigurarea securității statului, protejării sistemului financiar-bancar, al celui financiar-nebancar, precum și apărării drepturilor și intereselor legitime ale persoanelor fizice și juridice și ale statului. Proiectul transpune Directiva Parlamentului European și a Consiliului din 20 mai 2015 privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor sau finanțării terorismului. Autoritățile naționale competente de aplicarea prevederilor acestei legi sunt Serviciul prevenirea și combaterea spălării banilor, Banca Națională a Moldovei și Comisia Națională a Pieței Financiare.

Toto astăzi, reprezentanții guvernării au avut o discuție cu șeful Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko. În comunicatul plasat pe pagina web a Paelamentului nu scrie nimic în el despre asistența UE, dar se menționează că s-a discutat anumite subiecte despre care anterior diplomatul spunea că autoritățile trebuie să le îndeplinească pentru a putea accesa tranșa.

„În încheiere interlocutorii și-au adresat felicitări cu ocazia Paștelui, epxrimându-și speranța pentru depășirea cât mai curândă a crizei pandemice, revenirea la activitatea normală a tuturor instituțiilor și reluarea plenară a colaborării Republicii Moldova cu Uniunea Europeană”, scrie în comunicatul de presă al Parlamentului.

Amintim că, acum o zi, șeful Delegației UE la Chișinău și-a exprimat regretul față de retorica președintelui Igor Dodon care a calificat anunțul Comisiei Europene privind suportul pentru Republica Moldova ca fiind doar niște „promisiuni”.

„UE a acordat asistență în mod sincer și rapid și este partenerul Republicii Moldova care oferă cea mai mare susținere și de lungă durată. Este regretabil că apar declarații care pun această susținere în lumină negativă. Acest ajutor este oferit fără condiții și asta este firesc, pentru că UE este partener care este foarte aproape de oamenii din Republica Moldova. UE a reacționat imediat. A luat în vedere necesitățile țărilor din Parteneriatul Estic și a venit cu acest pachet de 140 de milioane de euro pentru reacția imediată, plus 700 de milioane pentru reacția în perspectivă scurtă și medie, mai ales în domeniul economic. Apoi a venit separat cu pachetul de 87 de milioane de euro pentru RM, format din resursele proiectelor care sunt implementate și ale celor planificate pentru viitor. Acești bani sunt granturi, deci bani care nu vor trebui întorși”, a declarat Michalko la Jurnal TV.

sursa: ziarulnational.md


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...