Moldova riscă să piardă 70 de milioane de euro din cauza guvernării care nu duce reformele la capăt

by D M
Distribuiti mai departe...

Moldova riscă să piardă 70 de milioane de euro din cauza guvernării care nu duce reformele la capăt. Banii împărțiți în două tranșe sunt parte a unui program de asistență macrofinanciară a UE, care expiră în luna iulie. Țara noastră ar fi primit finanțarea dacă Guvernul și-ar îndeplini angajamentele pe reforma justiției, investigarea furtului miliardului, evaluarea internațională a Consiliului Audiovizualului și Consiliului Concurenței, demonopolizarea sectorului energetic. Despre aceasta scrie fostul premier Maia Sandu într-o postare pe Facebook.

“Acești bani ar putea ajunge în țară pentru a ajuta cetățenii și companiile să treacă mai ușor peste problemele provocate de epidemie. Din păcate, Guvernul lui Dodon are altă agendă – să favorizeze monopoluri și televiziuni controlate politic, să mușamalizeze cazuri de corupție, să protejeze judecători corupți, să asigure venituri exagerate Gazpromului în detrimentul consumatorului local, iar nouă ne spune că nu are bani pentru susținerea cetățenilor și întreprinderilor pe timp de criză majoră”, spune Maia Sandu și a declarat că partidul pe care-l conduce cere guvernării să îndeplinească toate condițiile pentru asistența macrofinanciară a UE pentru că cetățenii și mediul de afaceri să poată beneficia de ajutor în aceste timpuri grele.

Totodată, Sandu a declarat în urma unei discuții telefonice cu Ambasadorul UE în Moldova, Peter Michalko că Moldova ar putea beneficia de mai multe resurse din partea UE, dar pentru asta este necesar că autoritățile să formuleze necesități concrete și să le expedieze fără întârziere instituțiilor europene. 

“Între timp, Igor Dodon, preocupat de interese geopolitice, face declarații mincinoase despre ajutorul UE ca să pună instituțiile europene într-o lumină proastă”, mai spune Maia Sandu și adaugă: “M-am bucurat să aud de la domnul Ambasador că Programul Satul European rămâne în vigoare și că, prin acest program, UE va sprijini proiecte concrete în localitățile rurale din Moldova, în special pentru susținerea micilor afaceri și crearea locurilor de muncă.”

Cerem guvernării să îndeplinească toate condițiile pentru asistența macrofinanciară a UE pentru că cetățenii și mediul…

Опубликовано Maia Sandu Среда, 15 апреля 2020 г.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...