Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: trm.md

Ştiri / Economic

09 Apr. 2020 / 19:10

Pandemia de coronavirus afectează economia Republicii Moldova

Economia Republicii Moldova va avea de suferit destul de mult din cauza virusului COVID-19. Este părerea unor experţi economici expusă în cadrul unei conferinţe de presă organizată de Institutul pentru Politici şi Reforme Europene. Porivit experţilor, dacă instituţiile responsabile vor întreprinde măsurile necesare se va reuşi depăşirea acestei situaţii, relatează Mesager.

Preşedintele pataronatelor din Moldova, susţine că majoritatea dintre agajatori trimit angajaţii în şomaj tehnic, astfel fiind făcute anumite economii.

„Angajatorii utlizează acele instrumente care le sunt mai convenabile şi sunt departe sa spun că mai convenabile nu înseamnă mai ieftine. Ei încearcă să aplice acele măsuri care le vor permite să ajunga la finalul acestei situaţii cu pierderi minime. O bună pare din ei s-a ciocnit cu situaţia de reducere economică a fluxului de mărfuri, de stop a fluxului de mărfuri, marea majoritate aplică şomajul tehnic, care este mai ieftin pentru ei”, a spus Vladislav Caminschi, preşedintele Patronatelor din Moldova.

Experţii afirmă că Executivul ar trebui imediat după situaţia de urgenţă să vină cu un plan de măsuri privind redresarea economiei.

„Noi o să ajungem într-un momnent când statul va deveni mai important ca sectorul privat. Pentru că noi avem înţelegerea că după pandemie consumul va scădea, iar dacă consumul scade şi sectorul real se va micşora , pentru că nu va avea cine consuma, respectiv statul va fi cel care va consuma mai mult, cel care va iniţia procesele economice”, a declarat Dumitru Vicol, expert economic.

Anterior, Organizaţia Mondială a Comerţului a prognozat că volumul comerţului mondial se va diminua cu până la 32 la sută din cauza restricţiilor impuse de pandemie. Conducerea organizaţiei declară că ţările lumii trebuie să fie solidare şi să colaboreze internaţional pentru că nici un stat nu este suficient de pregătit în lupta cu coronavirusul.

Comentarii