Ştiri

Sursa imaginii: noi.md

Postat de: trm.md

Ştiri / Economic

08 Apr. 2020 / 14:37

Italia este al patrulea partener economic al Republicii Moldova după volumul schimburilor comerciale

Italia este al patrulea partener economic al Republicii Moldova după volumul schimburilor comerciale, iar până în prezent cele aproape 1400 de întreprinderi cu capital italian au investit în ţara noastră peste 1,7 miliarde de lei. Cifrele au fost prezentate în cadrul unei sesiuni online a Programului „Export Morning”, lansat de Agenţia de Investiţii. Totuşi, potrivit experţilor, pandemia generată de coronavirus va afecta dezvoltarea economiei ambelor state, iar oamenii de afaceri trebuie să îşi regândească afacerile pentru a nu intra în colaps, relatează Moldova 1.

Producătorii autohtoni care dezvoltă afaceri şi parteneriate pe piaţa italiană spun că se confruntă cu numeroase provocări, întrucât criza economică le afectează considerabil exporturile.

„Majoritatea exporturilor noastre au fost concentrate pentru Italia şi România. La ora actuală, 80 la sută din cele peste 450 de companii şi-au sistat activitatea, deci doar un 20 la sută mai activează, iar cei care au încercat să supravieţuiască acestui blestem de COVID-19 şi acestei pandemii mondiale, crizei economice, se datorează redirecţionării sau unor strategii de marketing noi pe care noi deja le-am adoptat”, a declarat directorul Asociaţiei Patronale a Industriei Uşoare, Corina Cojocaru.

Şi turismul suferă mari pierderi în această perioadă.

„Turismul, HORECA şi tot ce este legat cu aceste industrii a fost afectat sută la sută. Ceea ce se întâmplă acum cu Italia o să ne afecteze pe viitor mult relaţiile economice cu această ţară, dar în acelaşi timp orice criză, cât nu este ea de mare, trebuie folosită probabil pentru a regândi priorităţile şi strategiile pentru această piaţă”, a declarat preşedintele Asociaţiei Naţionale de turism, Cristina Frolov.

Potrivit experţilor, în prezent, Italia ocupă locul trei în privinţa investiţiilor din ţara noastră, iar importurile şi exporturile dintre Republica Moldova şi Italia însumează aproape 8 la sută din volumul schimburilor comerciale bilaterale.

„Din perspectiva valorii capitalului investit, Italia se află pe locul trei printre principalii investitori ai Republicii Moldova. După valoarea volumului schimburilor comerciale, Italia se situează pe locul patru şi este un loc deja ocupat constant pe parcursul anilor 2017-2018”, a declarat directorul Agenţiei de Investiţii, Rodica Verbeniuc.

În 2018, remitenţele venite din Italia au reprezentat 12,6 la sută sau peste 150 de milioane de dolari, ocupând primul loc din totalul remitenţelor din ţara noastră. Mai mult, volumul exporturilor în Italia a fost de aproape 310 milioane de dolari.

Comentarii