/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, elicopter distrus și spitale evacuate! Kievul pregătește „cerul sângeriu”

Deputații PPDA propun un pachet de legi pentru susținerea cetățenilor și a mediului de afaceri în condiții de criză

missing
16 martie 2020, ora 13:28

Deputații fracțiunii Platformei Demnitate și Adevăr (PPDA) propun mai multe inițiative legislative care vin în susținerea cetățenilor și antreprenorilor în condițiile epidemiei cu COVID-19, care va afecta grav veniturile. PPDA cere Guvernului și Președinției să consulte de urgență reprezentanții mediului de afaceri și ai sindicatelor, pentru a dezbate aceste inițiative și a fi supuse ulterior votului în Parlament.

Se propune introducerea unui amendament la Legea privind activitatea Băncii Naționale a Moldovei pentru ca instituția să obțină dreptul să acorde la discreția sa suport financiar băncilor comerciale, care se vor confrunta cu probleme de lichiditate, în situație de criză internațională.

Un alt amendament se propune la Codul Fiscal pentru ca agenții economici, care vor avea restanțe la bugetul național, să le poată achita eșalonat, într-o perioadă de 12 luni, fără calcularea penalităților pentru întârziere.

De asemenea, deputații PPDA propun ca agenții economici să nu fie penalizați, dacă vor prezenta cu întârziere dările de seamă fiscale, iar controalele la firme să fie suspendate pe durata epidemiei, prin aplicarea unui moratoriu.

O altă inițiativă se referă la Fondul de garantare administrat de Organizaţia pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM). Deputații PPDA propun ca acesta să fie suplinit, iar ODIMM să aibă posibilitate de a acorda împrumuturi, fără dobândă, întreprinderilor mici și mijlocii care vor avea probleme în activitate în perioada epidemiei.

„Criza bate deja la ușă și degrabă intră. Noi vom simți scăderea exporturilor. Vedeți deja ce se întâmplă pe extern. Vor scădea remitențele, iar asta evident va scădea consumul. Sunt și factorii interni. Un pic haotic, dar deja se închid multe unități comerciale. Părinții pleacă în concediu din cont propriu și acest lucru iarăși influențează veniturile oamenilor. Nimeni nu propune soluții aici. Oamenii de afaceri și sindicatele dau alarma”, a atenționat deputatul Alexandru Slusari.

În sprijinul tuturor cetățenilor, deputații PPDA propun încă două inițiative legislative. Una se referă la acordarea  unor indemnizații pentru incapacitate de muncă temporară pentru unul dintre părinții care stă acasă cu copiii în perioada de epidemie, cât sunt închise toate instituțiile de învățământ.

Cel de-al doilea proiect vizează Legea privind asigurarea medicală obligatorie. Deputații PPDA cer Guvernului să ofere polițe medicale gratuite pentru toate persoanele care vor avea nevoie să beneficieze de servicii specializate în perioada infecției cu noul coronavirus.

„Nu ne putem permite să lăsăm în afara atenției și a serviciilor medicale cetățenii”, a punctat deputatul Igor Munteanu.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram