Linkuri accesibilitate

Cursa electorală pentru Hâncești pe ultima turnantă


Pentru retrospectiva săptămânii politice, Europa Liberă a stat de vorbă despre votul de duminică de la Hâncești și coronavirus cu comentatorul politic Nicolae Negru și jurnalista Diana Preașca.

Duminică, la Hâncești, vor avea loc alegeri parlamentare noi, iar în cursa electorală pentru un fotoliu de deputat sunt înscriși șapte concurenți electorali. În cursa electorală pentru un fotoliu de deputat sunt înscriși șapte concurenți electorali.

Retrospectiva săptămânii politice
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:09 0:00
Link direct



Chiar dacă scrutinul a fost oarecum umbrit de epidemia de coronavirus, analiștii politici susțin că acesteia nu i-au lipsit elementele unei campanii electorale „la cuțite”: acuzații menite să păteze imaginea unora dintre candidați, solicitarea Comisiei Electorale Centrale de a exclude din cursă candidatul formațiunii condusă de Ilan Șor sau mituirea alegătorilor.


Scrutinul de la Hâncești a scos în vileag în primul rând disensiunile care există pe flancul de dreapta al scenei politice, crede comentatorul politic de la Ziarul Național, Nicolae Negru, marcând oarecum destrămarea Blocului ACUM. Partidul Acțiune și Solidaritate înaintând-o pe fosta ministră a Justiției din guvernul condus de Maia Sandu, Olesea Stamate, iar Platforma Politică DA îl sprijină pe Grigore Cobzac, fost deputat PLDM și ex-președinte de raion, care candidează independent. Nicolae Negru consideră că dorința partidelor declarate pro-europene de a merge în această campanie pare de înțeles: fiecare încearcă să-și testeze puterile și electoratul în contextul așteptatelor alegeri prezidențiale. Întrebarea este: cu ce preț?

Comentatorul politic Nicolae Negru în studioul Europei Libere din Chișinău
Comentatorul politic Nicolae Negru în studioul Europei Libere din Chișinău


„Cred că, totuși, miza este mare, miza este simbolică și simbolismul în politică contează foarte mult. O înfrângere a pro-europenilor, a forțelor unioniste în Hâncești, unde socialiștii nu au câștigat niciodată, desigur că va lovi dureros în reputația acestor partide și îi va descuraja pe alegătorii pro-europeni. Ei au avut în ultima perioadă niște înfrângeri dureroase, mă refer în primul rând la acea din Chișinău și desigur că o victorie a socialiștilor îl va încuraja și mai mult pe Dodon. El e peste măsură deja de încurajat, a glumit cineva că e un fel de coronavirus, prezența lui e peste tot. De aceea, eu cred că, da, partidele pro-europene ar fi trebuit să se înțeleagă, dar asta dovedește capacitatea lor de a negocia și, de fapt, perspicacitatea lor strategică”.

Nicolae Negru consideră că scrutinul de la Hâncești reprezintă, de fapt, o repetiție în contextul așteptatelor alegeri prezidențiale, iar o tendință care se vede cu ochiul liber e că partidele politice sunt gata să lupte „la cuțite”, fapt care va pune la încercare discernământul alegătorilor.

În după amiaza zilei de vineri, premierul Ion Chicu a precizat că măsurile restrictive datorate epidemiei de coronavirus nu au ocolit nici scrutinul de la Hâncești. Comisiei Electorale Centrale i s-a cerut igienizarea sporită a secțiilor de votare, unde vor fi lăsați să intre doar câțiva alegători pentru a evita astfel aglomerația. Șeful cabinetului de miniștri a mai spus că din seara zilei de vineri vor fi sistate zborurile dinspre Franța și Spania, iar de duminică din toate țările europene.

Jurnalista Diana Preașca de la portalul Moldova.org susține că din 7 martie, când a fost semnalat primul caz de coronavirus în Republica Moldova, autoritățile, în special ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, a dat dovadă de o comunicare exemplară cu presa și cetățenii. În schimb, șeful statului a lăsat impresia că ar vrea să scoată dividende electorale de pe urma acestei crize:

Diana Preasca
Diana Preasca


„Toate declarațiile ale șefului statului trebuie privite prin prisma electorală. De fapt, dacă ne uităm la declarațiile altor șefi de state, cum ar Klaus Iohannis din România sau Emmanuel Macron din Franța, acești președinți au ieșit cu mesaje de mobilizare și consolidare la responsabilitate a populației și atât. În Moldova vedem o altă situație, nu este zi să nu apară la televizor, radio sau pe Facebook Igor Dodon cu declarații privind coronavirusul. sunt declarații care, de fapt, nu ar trebui să aparțină unui șef de stat, ci guvernului sau instituțiilor care monitorizează situația.”

Vineri, 13 martie, Comisia naţională extraordinară de sănătate publică a decis că pentru următoarele două săptămâni vor fi sistate „toate activitățile cu caracter religios”. Motivul principal invocat de autorități e că la slujbe merg mai ales vârstnicii, categoria cea mai vulnerabilă în fața epidemiei cu virusul de tip nou.

Previous Next

XS
SM
MD
LG