/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, elicopter distrus și spioni deghizați! Kievul pregătește „cerul sângeriu”

Cifre noi alarmante! Câți deținuți au ieșit din penitenciare în baza mecanismului compensator

missing
06 martie 2020, ora 13:09

Secretarul de stat al Ministerului Justiției, Radu Foltea, a prezentat astăzi în plenul Parlamentului informații actualizate referitoare la deținuții care au beneficiat de mecanismul compensator ce le-a redus pedepsele din cauza condițiilor proaste de detenție. Până la 28 februarie, în instanțele de judecată au fost depuse 4013 plângeri ale deținuților și au fost deja pronunțate soluții pentru 2 846 de plângeri. Din penitenciare au fost eliberați peste 1700 de deținuți.

„Doar o persoană din cele eliberate a fost condamnată pentru infracțiuni ușoare, restul sunt pentru infracțiuni grave, deosebit de grave și excepțional de grave”, a atenționat Foltea.

Cifrele sunt considerate alarmante de Ministerul Justiției. Din totalul celor aproximativ 6 700 de deținuți din cele 17 penitenciare din R. Moldova, 5 903 au depus plângeri cu privire la condițiile precare de detenție.

Într-un singur caz judecătorul care examina plângerea unui deținut s-a deplasat personal la penitenciar pentru a vedea condițiile reale din celulă.

Primii clienți ai acestei norme, paradoxal, dar sunt cei care au bani pentru avocați și pentru ca să-și facă reparație în celulă și să o doteze cu tot ce este necesar, cu televizor și altele. Cum se face că aceștia ies la libertate?”, a întrebat indignat deputatul Igor Grosu.

Radu Foltea a precizat că, actualmente, Administrația Națională a Penitenciarelor este în proces de pașaportizare, adică de evaluare a tuturor celulelor din cele 17 penitenciare din R. Moldova, pentru a stabili unde exact sunt condiții precare de detenție. La evaluare se iau în calcul și numărul de metri pătrați care îi revin unui deținut din celulă, accesul la lumină și utilitățile celulei.

Deputații dezbat în aceste momente proiectul de lege care prevede suspendarea mecanismului compensator pentru deținuți, până Guvernul va veni cu modificări sau va propune abrogarea legii.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram