Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: trm.md

Ştiri / Economic

05 Mar. 2020 / 14:22

Bruxelles-ul va oferi Republicii Moldova suport financiar după ce dosarul „furtul miliartului” va fi elucidat

Guvernul de la Bruxelles este gata să ajute Republica Moldova financiar, dar are unele solicitări către ţara noastră. Şeful statului, Igor Dodon, a spus în cadrul emisiunii „Preşedintele Răspunde” că furtul miliardului este o problemă care trebuie rezolvată, după care Bruxelles-ul este gata să ofere Republicii Moldova suportul financiar, transmite Radio Moldova Actualităţi.

„Ei sunt gata să ne ajute financiar dar au unele solicitări de la noi. Solicitările şi evaluările pe care le face Bruxelles-ul nu sunt evaluările Guvernului Chicu, ei fac aprecierea şi evaluarea îndeplinirii angajamentelor de către Guvernele începând cu anul 2017. Principala întrebarea din partea Bruxelles este furtul miliartdului. Unde este evoluţia, de ce nu se merge mai departe cu furtul miliardului, de ce nu sunt puşi la puşcărie oameni, de ce nu întorc banii. Procuratura, până la venirea procurorului general Alexandr Stoianoglo s-au ocupat în mare parte de crearea bulelor de săpun. Marea parte a dosarelor deschise pe furtul miliardului au fost împărţite în sute de direcţii ca să nu fie nici un rezultat. Veţi vedea ce va urma, vor fi acţiuni foarte promte din partea organelor de control, care ne-au informat la Consiliul Suprem de Securitate”, a declarat Igor Dodon.

Preşedintele a mai anunţat în că prima tranşă din creditul promis de Federaţia Rusă Republicii Moldova va fi debursat în timpul apropiat. Aceasta va constitui 200 de milioane de euro, iar dobânda va fi de aproximativ 2%.

„Noi am convenit că vor fi 200 de milioane de euro prima tranşă pe o perioadă de 10 ani cu o dobândă nu mai mare de 2 la sută, o dobândă avantajoasă pentru Republica Moldova. Aceşti bani vor fi utilizaţi doar pentru reparaţia drumurilor. Noi practic am încheiat negocierile în privinţa acestor 200 de milioane şi cred că în următoarele câteva săptămâni vom primi aceşti bani”, a mai subliniat Igor Dodon.

Aminitim că la finele lunii decembrie ale anului 2019, atât Igor Dodon cât şi premierul Ion Chicu au anunţat că Federaţia Rusă va oferi un credit de jumătate de miliard de euro în mai multe tranşe, pentru dezvoltarea infrastructurii din Republica Moldova.

 

Comentarii