Linkuri accesibilitate

Bulgaria: Cum se va simți reducerea prețului gazelor la consumatorii casnici


După semnarea acordului cu Gazprom privind reducerea cu 40% a prețului gazelor rusești, ministrul Energeticii Temenujka Petkova a promis că tarifele de apă caldă și energie termică vor fi recalculate, începând de 4 august anul trecut.


Corecția prețului la gaze va fi simțită, în primul rând, de către abonații termoficărilor. Gazele reprezintă 70% din cheltuielile acestor companii. Este o situație nouă ce necesită o analiză specială, a avertizat ministrul Petkova. În viitor prețul gazelor va oscila în funcție de situația pe piața internațională. „Este corect, așa cum noi vom restitui bani clienților noștri pentru perioada august 2019-februarie 2020, și aceste companii – de termoficare sau de producție a energiei electrice, să restituie bani clienților casnici și industriali”, a declarat președintele companiei Bulgargaz Nikolai Pavlov. El a adăugat că pentru unele luni din aceasta perioada reducerea va fi de 35% iar pentru altele 25%, în funcție de dinamica prețurilor pe piața internațională în luna respectivă.


Bulgargaz va renegocia contractul cu Azerbaijan pentru importul a un miliard de m3 de gaze pe an, tranzitate prin Turcia și Grecia. Sofia va cere ca prețul gazelor azere să fie stabilit la baza cotărilor pe bursele internaționale.

Delian Dobrev, ex-ministrul energeticii, comerțului și turismului în cel de al doilea guvern Borisov însă consideră că posibilitatea ca abonații termoficărilor să primească bani este foarte mică.

O parte din corecția prețului gazelor va rămâne la consumatorii industriali sub forma de investiții sau pentru acoperirea unor datorii care depășesc 100 de milioane de euro numai în cazul Termoficării Sofiei. Cu o parte din bani vor putea fi majorate salariile în companiile de termoficare și în CET-urile.

În cel mai bun caz clienții individuali vor putea primi niște reduceri la viitoarele facturi, consideră Dobrev. Decizia finală va fi luată de către Comisia de reglementări în energetică și cel mai probabil vor fi favorizate consumatorii industriali.

Fostul ministru a criticat experții care consideră, la baza unor analize comparative cu situația în Europa Occidentală, că reducerea acceptată de Gazprom este insuficientă.

Expertul Elenko Bojkov consideră că prețul energiei termice va scădea în medie cu 20% - la Sofia cu 27%,Varna – 24%, Plovdiv – 21%.

XS
SM
MD
LG