Declarația PDM “privind condamnarea practicilor subversive în activitatea politică” a fost numită de Renato Usatîi drept “autodenunț”

by D M
Distribuiti mai departe...

“Declarația PDM “privind condamnarea practicilor subversive în activitatea politică” este un “autodenunț”, care într-un stat de drept ar fi dus la anchetarea conducerii PDM și încetarea activității formațiunii.” O spune președintele Partidului Nostru, Renato Usatîi, la emisiunea lui Gheorghe Gonța “Puterea a Patra”  de la canalul N4.

Prin declarația emisă recent, PDM practic recunoaște că formațiunea a încălcat grosolan normele constituționale și legislative. În text se spune că “până nu de mult, în partid au existat „elemente” care „promovau și aplicau practici străine democrației”, dar cel mai grav e că s-a recurs la intimidarea și hărțuirea, iar uneori utilizarea instituțiilor statului în lupta împotriva oponenților politici și a persoanelor incomode.   Traseismul politic la nivel local şi naţional a fost promovat sistemic, fapt ce a slăbit nu doar fundamentele doctrinare ale partidului ci şi pe cele ale unei societăţi democratice.” Totodată, într-un aliniat aparte se menționează că “grupul Candu” acționează conform practicilor utilizate până nu de mult de PDM. Este vorba despre “susținerea financiară” de proveniență dubioasă, ignorarea numeroaselor avertismente ale instituțiilor internaționale privind situația democrației din Moldova, ceea ce a dus la sistarea finanțării de către UE, refuzul de a condamna anularea alegerii primarului general al Chișinăului în 2018 și de a investiga „furtul miliardului”, scrie ru1.md

„Pe parcursul anilor trecuți am vorbit despre toate aceste crime. Acum ele sunt recunoscute oficial de conducerea PDM. De fapt este un autodenunț după care ar trebui să urmeze atragerea la răspundere a celor care au încălcat legea, de altfel, a întregului partid”, a declarat Renato Usatîi.

În conformitate cu Legea privind partidele politice din Republica Moldova, activitatea unei formațiuni poate fi oprită pentru o perioadă de șase luni, dacă prin acțiunile sale aceasta afectează pluralismul politic sau principiile fundamentale ale democrației. În cazul încălcării repetate a acestei dispoziții din Lege, activitatea partidului poate fi întreruptă definitiv.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...