/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Paradoxul invaziei, condiția NATO și demisie la Kiev! Rusia amenință că va ataca Polonia

Petru Jardan explică de ce a cumpărat „Avia Invest” o mașină blindată de 9 milioane de lei

missing
03 martie 2020, ora 14:00

Deputatul Partidului Șor, Petru Jardan, care fost administrator al companiei „Avia Invest”, ce a luat în concesiune Aeroportul Internațional Chișinău, este supărat că nu a fost invitat la audierile Comisiei parlamentare de anchetă care a investigat procesul de concesionare a aeroportului. Jardan și-a exprimat nemulțumirea la ședința Comisiei  de control al finanțelor publice unde a fost audiat astăzi raportul de audit al Curții de Conturi  privind executarea prevederilor contractului de parteneriat public-privat pentru concesionarea activelor Aeroportului Internațional Chișinău.

„Îmi pare rău că nu m-ați invitat la comisie. Majoritatea declarațiilor făcute acolo m-au uimit. Credeți-mă că am răspunsuri la toate întrebările, dar nu ar fi corect să răspund. Mai corect mi se părea să fie invitate aici persoanele care au fost în funcții în perioada respectivă…Eu nu sunt la interogatoriu. Am venit colegial și îmi dau seama ce se întâmplă acum la structurile care au cu totul alt scop. Mi se pare o joacă într-o singură poartă”, a declarat Jardan.

Acesta le-a explicat deputaților pentru ce a fost nevoie de achiziția unei mașini blindate care a costat 9 milioane de lei și pe care a folosit-o anterior Ilan Șor.

„Ținând cont de faptul că suntem un aeroport internațional și primim oaspeți de diferit rang, începând de la primele persoane și până la businessmeni importanți și am avut solicitări de utilizare a mașinilor blindate…Nu este un proiect comercial, cât este unul de imagine. Știu unde vreți să ajungeți. Pe lângă acești businessmeni, în perioada în care automobilul era liber, el a fost utilizat de Ilan Șor”, a explicat Jardan.

Potrivit lui Petru Jardan, costul automobilului nu a fost inclus în volumul investițiilor „Avia Invest” la aeroport.

Reprezentanții Curții de Conturi au precizat că raportul de audit realizat la Aeroportul Internațional Chișinău a fost trimis la Procuratura Generală, împreună cu actele primare care au stat la baza auditului.

Șeful interimar al Procuraturii Anticorupție, Serghei Gavajuc, a declarat că, în cadrul dosarului penal ce vizează concesionarea aeroportului, sunt examinate acțiuni ce țin de etapa de până la semnarea contractului de concesiune și imediat după încheierea parteneriatului public-privat, iar auditul se referă la etapa de post-concesionare.

„O copie a raportului Curții de Conturi urmează a fi anexată la cauza penală.La moment se examinează în cadrul cauzei penale și elemente de spălare a banilor. Majoritatea acțiunilor procesuale sunt efectuate. Au fost numite mai multe comisii rogatorii în diferite țări și nu am primit, deocamdată, răspunsuri ca să putem definitiva cauza. Sperăm că vor veni în scurt timp ca să putem definitiva cauza”, a explicat Gavajuc.

Vedeți mai jos ce nereguli au stabilit auditorii în procesul de realizarea a investițiilor de către „Avia Invest” la Aeroportul Internațional Chișinău.

Nereguli grave identificate la Aeroportul Chișinău. „Avia Invest” a acordat împrumuturi fără dobânzi, a cumpărat o mașină blindată de 9 mil lei și nu a realizat investițiile promise

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram