Linkuri accesibilitate

Mădălin Necșuțu: „Este posibil ca PD-ul condus de dl Filip să-și fi negociat deja o serie de portofolii”


Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu

PD s-ar afla în pragul unei scindări cred mai multi analiști și comentatori de la Chișinău. Faptul că PDM a pornit un dialog mai intens cu PSRM este o certitudine că vor să guverneze împreună, crede jurnalistul, corespondent al „BalkanInsight”, Madalin Necșutu.​

Interviu cu Mădălin Necșuțu, 21 februarie 2020
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:08 0:00
Link direct


Mădălin Necșuțu: „Dacă pentru mai mulți ani Partidul Democrat a părut un monolit condus cu mână forte de Vladimir Plahotniuc, în ultimele luni am observat mișcări centrifuge în cadrul partidului, care s-au materializat luni cu scindarea acestui partid, mai precis, șase deputați au plecat din partid și au format un nou partid - „Pro Moldova” -, care, practic, și după denumire vedem că va continua politica trasată în trecut de Vladimir Plahotniuc. Această formațiune este, bineînțeles, condusă de Andrian Candu, fostul speaker al parlamentului care este, de altfel, și finul lui Vladimir Plahotniuc și care împreună cu alți cinci deputați ai PD-ului au format această nouă formațiune politică.


După câte observăm, modelul, cel puțin de nume, a fost inspirat probabil din România, dacă ne gândim la partidul fostului premier Victor Ponta, care și-a denumit partidul „PRO România”, vedem acum că la Chișinău avem și un „Pro Moldova”. Politica acestui partid va fi, cel puțin așa cum ne-a anunțat dl Candu, pro-europeană și va încerca să promoveze o agendă care se referă la reformele justiției. Este cel puțin bizar acest anunț, pentru că dl Candu, fiind în fruntea PD-ului, a avut șansa, fiind la guvernare până în iunie 2019, să facă aceste lucruri, dar nu le-a făcut. Nu știm cu ce convingere și cu ce elan va încerca acest lucru pe viitor. Pe de cealaltă parte avem Partidul Democrat cu nucleul său dur, format din dl Diacov, dl Filip, care, cel mai probabil își negociază în aceste clipe o alianță sau cel puțin intrarea la guvernare alături de socialiști, la modul cel mai oficial. Astăzi am văzut că dl Chicu ar fi trebuit să prezinte un raport de 100 de zile, care va aduce, practic, cel mai probabil o remaniere în cadrul guvernului și este posibil ca PD-ul condus de dl Filip să-și fi negociat deja o serie de portofolii.”

Europa Liberă: Cine ar avea mai mare interes să slăbească Partidul Democrat - Igor Dodon sau Vladimir Plahotniuc?


Mădălin Necșuțu: „Este o întrebare foarte bună. Vedem faptul că PD-ul în varianta în care a rămas, este interesat de a intra practic oficial la putere și de a încerca să guverneze efectiv. Este foarte interesant, dacă ne luăm după declarațiile celor doi, pe de o parte, dl Candu a zis că deputații PD începeau să meargă, luați unul câte unul, la președinție pentru discuții. Am văzut și luni, la modul cel mai oficial astfel de discuții în așa-numita „cina cea de taină”, așa cum a numit-o presa, atunci când fruntașii PSRM s-au întâlnit oficial cu cei ai PD-ului. Deci, vedem că a existat și un dialog subteran, și unul la suprafață. Deci, este foarte probabil ca interesele celor două partide să conveargă într-o nouă guvernare combinată.

Nu avem un tablou bine conturat, dar curând lucrurile se vor limpezi


Pe de cealaltă parte, dl Candu ne-a demonstrat că a rămas loial lui Vladimir Plahotniuc, că încearcă să închege o nouă forță politică, care să se plaseze undeva în marja formării unei majorități. Cel mai probabil vor încerca un dialog cu cei din ACUM, mă refer la PAS și la PPDA și este cel mai probabil ca noi surprize să se producă în continuare. Trebuie să așteptăm să vedem și unde se vor plasa deputații Partidului „Șor”, pentru că și acolo este un număr important de deputați care într-o majoritate fragilă ar putea face diferența, deci încă se joacă, nu avem un tablou bine conturat, dar curând lucrurile se vor limpezi și vom vedea care a fost rezultatul acestei povești de săptămâna aceasta cu scindarea PD-ului.”

Europa Liberă: Întrebarea mea era: cui i-ar conveni mai mult să dezbine PD-ul - lui Igor Dodon sau lui Vladimir Plahotniuc?

Mădălin Necșuțu: „Eu cred că fiecare în acest an de mare însemnătate are interesul lui și a făcut presiunile necesare. Aparent, cel mai mult l-ar avantaja pe Igor Dodon, deoarece sunt convins că au existat tentative de a lua in corpore deputații PD-ului, așa cum și PD-ul a făcut în trecut cu cei de la comuniști, cu socialiștii, cu PPEM-ul dlui Leancă ș.a.m.d. Deci, cel mai avantajat ar fi dl Dodon și PSRM-ul de a încerca să formeze o majoritate stabilă proprie.”

Europa Liberă: Dar se pare că și dl Plahotniuc ar vrea să se răzbune pe unii colegi, foști colegi care nu au fost de partea lui?

Vladimir Plahotniuc cel mai probabil va încerca să-și negocieze revenirea în Republica Moldova


Mădălin Necșuțu: „Da, este adevărat. Știm că dl Plahotniuc este un personaj vindicativ, un personaj răzbunător, un personaj care a condus și conduce cu mână forte, nu cred că și-ar fi dorit ca alți fruntași ai PD-ului să negocieze cu PSRM-ul în afară de el. Deci, cel mai probabil au fost alte grupuri, grupul Diacov, probabil, din care face parte și dl Filip care a negociat separat cu Igor Dodon și PSRM-ul și acest lucru, clar, nu l-a mulțumit pe Vladimir Plahotniuc care în prezent este în afara țării și cel mai probabil va încerca să-și negocieze revenirea în Republica Moldova pe viitor.”


Europa Liberă: Și este clar sau nu că dialogul Dodon-Plahotniuc a luat sfârșit?

Mădălin Necșuțu: „Eu cred că nu a luat sfârșit. Ei sunt doi oameni înclinați spre compromis, întotdeauna au fost. Dacă ne uităm în istoria ultimelor zece ani și chiar și mai înainte, de pe vremea comuniștilor, au fost relații întotdeauna apropiate și de interes între Dodon și Plahotniuc, și până în iunie și-au găsit întotdeauna limbă comună, mai ales dl Plahotniuc este un businessman feroce, dânsul știe să negocieze foarte bine și la fel Igor Dodon este un om al compromisului pentru interesul propriu, deci nu cred că toate ușile s-au închis. Eu cred că poate, să-i spunem, ar fi o perioadă de stagnare în relația celor doi, dar nu cred că și-au închis ușile în nas și nu vor mai discuta pe viitor.”

XS
SM
MD
LG