Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: trm.md

Ştiri / Economic

20 Feb. 2020 / 14:26

Proiectul privind anularea obţinerii cetăţeniei prin investiţii, amânat

Parlamentul a amânat, pentru săptămâna viitoare, proiectul de lege privind anularea legii care permite obţinerea cetăţeniei Republicii Moldova prin investiţii. Propunerea a venit din partea Comisiei pentru securitate naţională, pe motiv că nu există raportul Comisiei securitate naţională, apărare şi ordine publică.

„Este vorba despre proiectul de lege care anulează aşa-numita lege de vindere a cetăţeniei Republicii Moldova. Astăzi este ultima zi când este valabil încă moratoriul la implementarea aceste legi. Asta înseamnă că dacă astăzi nu se votează acest proiect de lege, de mâine această lege reintră în vigoare şi cetăţenia Republcii Moldova este din nou în vânzare”, a declarat deputatul PAS, Sergiu Litvinenco.

În replică, preşedintele Comisiei, Alexandru Jizdan, a negat cele spuse de deputatul PAS şi a subliniat că „nimeni nu vinde cetăţenie”.

„Noi dacă toţi am utiliza terminologia prevăzută de actele normative nu ar suna atât de drastic. Limbajul pe care îl utilizaţi dumneavoastră istertizează societatea. Eu nu vreau să apăr legea aceasta sau să îi fac avocatură. Înainte de acorda cetăţenia cuiva aceşti cetăţeni sunt verificaţi pe toate bazele de date existente. Nu vinde nimeni astăzi cetăţenie. Până la urmă dacă se decide că cuiva să se acorde cetăţenia cuiva, statul se asigură că acest cetăţean nu este în conflict cu legea. Nu avem raportul comisiei. În cel mai scurt timp, acest proiect va trece prin comisie”, a conchis Alexandru Jizdan.

Amintim că, primul moratoriu privind dobândirea cetăţeniei prin investiţie a fost instituit la data de 31 iulie pe o perioadă de patru luni, începând cu 23 august. Ulterior, acesta a fost prelungit de câteva ori, ultimul termen expirând astăzi, 20 februarie.

 

 

Comentarii